Caută
Close this search box.

Astronautul francez Thomas Pesquet la a doua sa misiune spațială

Astronautul francez Thomas Pesquet a anunțat că a început antrenamentele pentru a doua sa misiune spațială. El va reveni la bordul Stației Spațiale Internaționale urmând să piloteze naveta Crew Dragon, care va decola în martie 2021 de la Cape Canaveral, Florida.

Acum în vârstă de 42 de ani, Pesquet a precizat pe contul său de Twitter că urmează antrenamentul la „SpaceX’s futuristic facilities” .

„Prima dată când intri în spațiu, vezi doar stelele … și pentru mine a fost un vis din copilărie devenit realitate”, a declarat acesta cu privire la prima sa călătorie către Stația Spațială Internațională (ISS), din 2016, la bordul unei nave spațiale rusești, Soyuz. „Deși sunt extrem de entuziasmat, de această dată nu este același lucru … Atunci eram începător, acum sunt veteran”.

Pesquet, care a petrecut șase luni la bordul ISS, din noiembrie 2016 până în iunie 2017, a declarat pentru RFI că ar fi interesant să compare primul său zbor ca pilot Soyuz cu experiența de pe Crew Dragon, o navă spațială mai modernă construită de compania SpaceX.

„Etapa în care călătorim către ISS durează doar o zi sau o zi și jumătate, dar este de fapt cea mai periculoasă pentru echipaj”, a spus el. „Trebuie să fii pregătit pentru ce-i mai rău și trebuie să poți acționa fără ajutorul centrului de control.”

Navigarea pe interfața ecranului navei Crew Dragon este o noutate, este o abilitate nouă pe care trebuie să o stăpânească bine, spune el.

“Când ai experiență în calitate de pilot, vrei să ai și comenzi manuale, cum ar fi un joystick, dar pe nava Crew Dragon, totul este controlat de pe ecran”, a spus el, adăugând că flagship-ul cu patru locuri al SpaceX este un „vehiculul super modern” în comparație cu Soyuz.

„Desigur, Soyuz este extrem de fiabil (a efectuat peste 140 de zboruri), dar Crew Dragon este într-adevăr un vehicul al anilor 2010, poate chiar 2020”, subliniază francezul.

În conformitate cu tradiția franceză de a numi misiunile spațiale după stele sau constelații, viitoarea aventură a SpaceX – o companie fondată de miliardarul Elon Musk – a fost numită „Alpha” în onoarea Alpha Centauri, sistemul stelar care este cel mai aproape de Pământ.

Pesquet va fi însoțit în călătoria de 400 de kilometri către ISS de către astronauții Nasa, Shane Kimbrough și Megan McArthur, dar și de Akihiko Hoshide de la Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia.

SpaceX a făcut istorie în luna mai a acestui an, când a devenit prima companie privată care a trimis cu succes oameni pe orbită, într-o misiune comună cu agenția spațială americană Nasa. A fost prima misiune cu oameni la bord lansată de pe teritoriul american după 9 ani.

Când Nasa și-a retras programul de transport spațial în 2011, SUA a apelat la nava spațială Soyuz, lansată din Kazahstan, pentru a-și trimite astronauții către ISS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri