Caută
Close this search box.

Azi, Comisia juridică a Senatului: dezbatere pe inițiativele USR, de desființare a Secției Speciale şi „Fără penali”

florin iordache

Propunerea legislativă a USR de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților intră astîzi în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, urmând ca apoi să fie transmisă plenului Senatului, forul decizional, pentru dezbatere și vot final.

De asemenea, aceeaşi comisie are pe ordinea de zi a ședinței, programată să înceapă la ora 14:00, inițiativa cetățenească susținută de USR, de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Senatul este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaților a votat proiectul săptămâna trecută.

Pe 30 iunie Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins inițiativa de desfiinţare a Secţiei Speciale cu 167 voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă” şi 25 abţineri.

Propunerea legislativă, iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputata neafiliată Ana Birchall, are ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, „toate luările critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă”.

Pentru a fi adoptată, inițiativa ”Fără penali” are nevoie de votul a două treimi din totalul celor 136 de senatori (91 de voturi), iar apoi urmează să fie supusă aprobării populare, prin referendum.

USR, partidul care a strâns peste un milion de semnături pentru această inițiativă de revizuire a legii fundamentale, se teme că proiectul ar putea fi respins din cauză că referendumul de aprobare ar urma să fie organizat în august, cel mai probabil pe data de 23. August este luna concediilor, subliniază useriștii, iar absenteismul ar putea fi ridicat, ceea ce va duca la invalidarea consultării populare și, implicit, la respingerea inițiativei de revizuire a Constituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri