Asta mai lipsea pe mapamond acum, o „pneumonie necunoscută” mortală, mai periculoasă decât pandemia de coronavirus.

Ştirea momentului vine din Kazahstan, care se confruntă cu o „pneumonie necunoscută” mortală, mai periculoasă decât coronavirusul.

Cel puţin asta afirmă autorităţile din China, dar în contextul în care oficialii kazahi au confirmat „al doilea val” de Covid-19 şi un vârf al cazurilor noi.

De asemenea, aceştia au confirmat şi o creștere accentuată a cazurilor de pneumonie, ceea ce susţine temerile Chinei. Ministerul Sănătății kazah a insistat vineri ca acuzaţia chinezilor cu privire pneumonie „nu e adevărată”.

Totuşi, informarea vine în contextul în care în ţară au crescut cazurile de pneumonie ce n-au legătură cu pandemia de coronavirus.

Fostul stat sovietic a revenit la restricţii, președintele rugând populaţia să nu se panicheze şi să respecte strict regulile de prevenire a răspândirii pandemiei. Ministerul Sănătății din Kazahstan a declarat că a înregistrat peste 32.000 de cazuri de pneumonie doar între 29 iunie și 5 iulie, dintre care 451 au fost decese.

Prin comparație, numărul oficial de cazuri de coronavirus în Kazahstan este de 53.021, cu 296 de decese confirmate din cauza Covid-19. Ambasada Chinei a declarat că în Kazahstan au fost înregistrate 1.772 de decese din cauza pneumoniei în prima jumătate a anului, inclusiv 628 în iunie.

Unele victime au fost cetăţeni chinezi. Un nume important răpus de pneumonia necunoscută este inspectorul sanitar șef din regiunea Almatiei, medicul Kairat Baimukhambetov (64 de ani).

El fusese o figură-cheie în lupta pe care autorităţile kazahe au dus-o împotriva pandemiei de coronavirus, iar decesul său a fost confirmat vineri. China, care are graniţă cu Kazahstan, și-a exprimat profunda îngrijorare față de „pnuemonia necunoscută”.

În acest sens, China a emis un avertisment prin intermediul ambasadei sale la Nursultan (capitala Kazahstanului), susținând: „Rata de deces a acestei boli este mult mai mare decât cea provocată de noul coronavirus.

Departamentele de Sănătate ale țării efectuează cercetări comparative cu virusul pneumoniei, dar încă nu au identificat virusul.”

Deși a spus că rapoartele chineze nu sunt adevărate, ministrul kazah al Sănătății, Alexei Tsoi, a recunoscut că țara se confruntă cu numeroase cazuri de „pneumonie virală de etiologie (n.r. – cauză) nespecificată”.

Tsoi a spus că presa chineză propagă „fake news” cu privire la situaţie şi că toate cazurile de pneumonii bacteriene, fungice și virale (în care sunt şi cele care au cauze neclare), sunt în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Sănătății.

Marți, agenția de știri Kazinform a dezvăluit că numărul cazurilor de pneumonie „a crescut de 2,2 ori în iunie, față de aceeași perioadă din 2019”. Tabloidul chinez Global Times a relatat că ministerul de Externe al Kazahstanului „nu a răspuns întrebărilor legate de avertismentul ambasadei chineze”.

Kazahstanul nu a exclus că persoanele bolnave de pneumonia „misterioasă” ar putea suferi de Covid-19, dar testele inițiale n-au arătat prezenţa virusului.

Saule Kisikova, șefa departamentului de Sănătate din Nursultan, a declarat agenției de știri Kazinform: „În jur de 300 de persoane diagnosticate cu pneumonie sunt internate în fiecare zi.”

China a prezentat dovezi că în provinciile Atyrau și Aktobe, dar și în orașul Shymkent au fost observate vârfuri în cazurile de pneumonie de la mijlocul lunii iunie.

Aproximativ 500 de cazuri de pneumonie non-Covid-19 au fost înregistrate în cele trei zone amintite, iar 30 de pacienți sunt în stare critică.

Regiunile Mangistau și Pavlodar au înregistrat, de asemenea, o creștere a deceselor cauzate de pneumonie.

Regiunile Aktobe, Karaganda, Zhambyl și Turkestan și orașul Shymkent au înregistrat o creștere a spitalizărilor din cauza cazurilor de pneumonie.

„Ne ocupăm în esență de un al doilea val de coronavirus şi de o creștere accentuată a infecțiilor cu pneumonie.

Amenințarea coronavirusului nu trebuie subestimată. Este greșit să crezi că este o gripă comună, este o boală mult mai insidioasă și periculoasă”, a spus Tsoi.

Mai departe, ministrul kazah al Sănătății a cerut populaţiei să înceteze să mai stocheze medicamente.

Tsoi s-a referit ulterior şi la cazul predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, dar i s-a confirmat clar că acesta are Covid-19 şi nu pneumonie necunoscută. Sursa: Daily Mail

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here