Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat marţi că Secţia Specială (SIIJ) i-a încălcat dreptul la liberă circulaţie Sorinei Săcărin, fetiţa din Baia de Aramă adoptată de o familie din SUA, în momentul în care i-a luat paşaportul.

ÎCCJ a admis marţi o plângere făcută de sotii Ramona şi Gabriel Săcărin, părinţii adoptivi ai Sorinei, împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului Sorinei.

Decizia a fost dată de judecătorul Lavinia Lefterache potrivit ziare.com.

„Constată că a fost încălcat dreptul la libera circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentaţii legali Sacarin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.”

Paşaportul Sorinei a fost reţinut, în vara anului 2019, de de procurorul Mihaiela Iorga – Moraru de la Secţia Specială, în cadrul anchetei care verifica modul în care s-a făcut adopţia în acest caz.

În vara anului 2019 s-a implicat în acest caz şi actualul prim adjunct al procurorui general, Bogdan Licu, care a încercat să blocheze ieşirea din ţară a copilei.

143 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 2 =