Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut duminică seara, la Antena 3, post controlat de infractorul Dan Voiculescu, că PSD are „toleranta zero la corupţie”.

Ciolacu a susţinut, la Antena 3, post controlat de infractorul Dan Voiculescu, că PSD are „toleranţă zero la corupţie”.

„Am pierdut bătălia mediatică. În loc să vorbim de câte lucruri bune am făcut, a trebuit să venim şi să vorbim de legile justiţiei, mai ales persoanele care au fost purtătoare de acest mesaj nu au fost cele mai îndreptăţite de a face acest lucru. Ne-am învăţat lecţia, nu vom mai face aceeaşi greşeală. Azi e Ziua Justiţiei, am văzut că toată lumea spune ‘toleranta zero la coruptie’. Categoric şi Partidul Social Democrat are toleranta zero la corupţie. Dar nu am văzut în discursul public că trebuie şi toleranţa zero la drepturile oamenilor, drepturile fundamentale ale oamenilor. Nu poţi… ai toleranta zero la corupţie dar ai şi toleranţa zero la drepturile fundamentale ale oamenilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a cerut din nou că „drepturile fiecărei persoane să fie respectate”.

„Vorbim de supremaţia legii, dar nu vorbim de independenţă judecătorilor şi a procurorilor. Nu putem iarăşi face lucrurile cu jumătăţi de măsură. (…) Dacă revenim iarăşi la aceeaşi meteahnă, vom plăti cu toţii mult mai scump. Cine fură, cine a încălcat legea, trebuie să fie judecat, categoric, dar drepturile fiecărei persoane trebuiesc respectate” a adăugat liderul interimar al PSD.

Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, arătând că este timpul că ceva să se schimbe, ”pentru că dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanta politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

„Astăzi, când România marchează Ziua Justiţiei, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al Justiţiei romane, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar. Au fost şi păşi înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv şi ceea ce nu s-a făcut din motive care ţin atât de mediul judiciar, cât şi de climatul politico-legislativ din ultimii ani.

Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar”, a precizat prim-ministrul.

El consideră că ”este timpul că ceva să se schimbe, pentru că dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanta politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

”Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politica şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi tine de noi toţi – cei din mediul politic şi cel instituţional – să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept”, a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ”să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei”.

”Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să ţină cont de stadiul în care ne aflăm acum”, a adăugat acesta.

În opinia acestuia, eforturile pentru că lucrurile să intre pe un făgaş normal trebuie să vină şi din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferenţe de orice natură în actul de justiţie.

”Să nu mai avem situaţii în care anumite dosare să treneze, pentru că legea să fie cu adevărat lege pentru toţi în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi asumarea ireversibilă a respectării principiilor şi valorilor europene. Apreciez munca tuturor profesioniştilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocaţi, grefieri şi toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acţiona în spiritul suprem al legii şi al dreptăţii şi le urez succes în nobila lor misiune”, a transmis Ludovic Orban.

889 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here