În plină pandemie, când Rusia încă înregistrează mii de cazuri noi de COVID zilnic, Vladimir Putin și-a chemat cetățenii să voteze reforma constituțională, care îi permite printre altele să rămână șef aL statului până în 2036.
Autoritățile au renunțat la toate măsurile de carantină, cu scopul de a stimula prezenţa la urne. Potrivit primelor rezultate parțiale, rușii au aprobat în proporție de aproape 70% amendamentele din Constituție.
Comisia Electorală Centrală a dat voie regiunilor să organizeze votul în orice condiții: cu urne amplasate în corturi improvizate, pe marginea drumului și chiar în portbagajul autoturismelor.
Nu mai contează nici pragul electoral, pentru că votul de modificare a Constituției este prezentat în Rusia drept o consultare populară.
Rușii au fost chemați să voteze 206 amendamente la 46 de articole din Constituție. Evident că mulți nu au stat să analizeze fiecare modificare în parte, mai ales că amendamentele s-au votat la pachet, unde a fost strecurată și posibilitatea că Vladimir Putin să înceapă un nou ciclu de 2 mandate de 6 ani după anul 2024.
Tinerii, în special sunt cei interesați de viitorul Rusiei și ei au participat masiv la vot. În cazul de față, Rusia nu a cerut expertiză pe vot din partea organizațiilor internaționale. Autoritățile mizează pe o susținere largă a reformei constituționale din partea cetățenilor ruși. Rezultatul este previzibil și, indiferent câți vor spune DA, noua Constituție a intrat în vigoare, pentru că a fost aprobată deja în Parlamentul rus.