Caută
Close this search box.

Coronavirusul se transmite prin aerul condiţionat? Ce spune Dr. Virgil Musta

virgil musta

Într-o scrisoare adresată OMS, 239 de cercetători au transmis, zilele trecute, rezultatele recente ale unui studiu, conform căruia virusul rămâne în aer în particule mici.

Noua teorie presupune că virusul poate fi transmis dintr-o parte în alta prin intermediul sistemelor de ventilație, într-o clădire de birouri, de exemplu.

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a comentat la Digi24 acest semnal de alarmă al oamenilor de știință.

Dr. Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că se știe că transmiterea virusului este aeriană și că cea mai intensă transmitere este când ne aflăm la o distanță de sub un metru și vorbim cu o persoană contaminată, cu atât mai mult dacă persoana respectivă tușește sau strănută.

De aceea sunt importante măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii. Cealaltă cale de transmitere este prin suprafețe, prin mâna murdară care, dusă la nas sau la gură, contaminează și duce virusul pe cale bucală în organism.

De altfel, dr. Virgil Musta a afirmat acum două luni că instalațiile de aer condiționat ar putea constitui un pericol dacă nu au un filtru bactericid.

„Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc”, a spus luni medicul.

Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și, dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți, a adăugat acesta.

Lămpile cu ultraviolete, care au efect bactericid și virucid, ajută la decontaminarea suprafețelor din incinte, dar au dezavanatajul că atâta timp cât acționează, 20-30 de minute, în încăperea respectivă nu trebuie să fie nici o persoană.

Cele mai periculoase spații închise rămân mijloacele de transport în comun. Dacă sunt foarte aglomerate, ele reprezintă un factor important de transmitere, pentru că acolo, mai ales dacă este aglomerație, nici nu ai cum să păstrezi distanța de 1,5 metri. În ceea ce privește hipermarketurile – depinde cât de aglomerate sunt, plus că există niște reguli, a punctat medicul infecționist.

„Eu cred că de fapt, în fiecare loc, dacă este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui măsuri ca să se diminueze la maximum riscul de contaminare. De fapt, cred că aici este cheia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri