Caută
Close this search box.

Corporatiştii îşi cumpără case în Apuseni şi se mută acolo, cu familia

corporatiştii

În localităţile turistice din Apuseni, pandemia de coronavirus a adus şi un beneficiu important la nivel local. Chiar dacă turismul a scăzut foarte mult, a început să se manifeste o tendinţă de transfer a oamenilor din mediul urban, spre natură.

Fenomenul este la un stadiu incipient, dar merită remarcat. Măsurile de izolare la domiciliu şi de distanţare socială i-au făcut pe oameni să caute locuinţe mai mari, unde să se poată izola, atât de efectele pandemiei, cât şi de aglomeraţia din oraşe.

Caută astfel de soluţii de evadare în special persoanele şi familiile care pot să lucreze de acasă, având nevoie doar de internet şi un calculator. În afară de aceştia, se întorc acasă cei plecaţi la muncă în străinătate.

Autorităţile locale s-au prins de oportunitatea pe care o oferă zona pe care o administrează şi au început investiţii importante în infrastructură. Drumurile comunale au început să fie asfaltate, astfel încât accesul spre satele de munte este mult uşurat.

O astfel de situaţie întâlnim în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba. „Avem familii din Cluj, din Bucureşti, care şi-au cumpărat teren şi îşi fac case, cu buletin direct pe Gârdă. Este vorba de corporatişti care lucrează în IT, direct pe computer, de acasă. Avem o familie din Bucureşti, cu 5 copii, care şi-a făcut deja domiciliul pe Gârdă.

Pe viitor, o preocupare a administraţiei locale va fi investiţia serioasă în infrastructura de Educaţie, pentru a le oferi viitorilor elevi, strămutaţi cu părinţii din alte oraşe mari, posibilitatea unei şcolarizări de calitate”, spune primarul comunei Gârda de Sus, Marin Virciu.

Acesta oferă şi un exemplu concret: începerea lucrărilor de modernizare a drumurilor comunale din satele Dealul Frumos – Hănăşeşti – Gheţar, în lungime totală de 8,3 kilometri, printr-o investiţie de peste 7,5 milioane de lei.

Prin proiect, se urmăreşte realizarea unui sistem rutier modern, care să ducă la stabilizarea populaţiei în această zonă şi la dezvoltarea turismului. Este vorba despre drumurile: DC 264, DV Şcoala Gheţar, DC 265, DV Berheteşti, DV Hănăşeşti – Deal.

Acestea vor avea un carosabil asfaltat, cu o lăţime de 3 metri. Localitatea Gârda de Sus a primit indicativul de „Sat European” pentru lucrări de infrastructură, programe de promovare turistică şi acţiuni cu caracter ecologic, deschiderea unui muzeu cu punct de vânzare lângă Peştera Scărişoara, reabilitarea şi amenajarea unei gospodarii tipice moţeşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri