Caută
Close this search box.

Datoria guvernului față de pensionari e de 160 de miliarde de euro, dar legea pensiilor tot nu va fi respectată!

Guvernul Orban se împrumută masiv, pentru a susține diferite categorii de cetățeni sau activități economice, dar refuză să crească pensiile și alocațiile, motivând că nu are bani, acuză un economist și consilier economic.

Guvernul liberal trebuie să renunțe la ipocrizie și să dea banii pentru copii și pensionari, susține cunoscutul economist Adrian Câciu, în condițiile în care cele două categorii de cetățeni ai României par a fi ultima prioritate pentru Ludovic Orban și miniștrii săi.

Astfel, Guvernul Orban se împrumută, prin ministrul său de Finanțe, pentru orice altceva, dar refuză să crească pensiile și alocațiile, acuză Adrian Câciu.

”Ce este cu ipocrizia asta?”
”Deficitul României va crește cel puțin până la 7,3% din PIB prin introducerea în plată a două măsuri: susținerea kurzarbeit, zilieri, sezonieri(5,2 miliarde lei) și despagubiri agricultură (1 miliard lei).

Banii vor fi împrumutați pentru că….avem gaură la buget și pentru că nu s-au încasat veniturile programate ale statului.

Și atunci? Dacă tot susținem totul pe împrumut de ce nu se dau bani copiilor și pensionarilor? Ce este cu ipocrizia asta cu „să vedem cum merge economia”?”, a scris economistul duminică pe Facebook.

”Despre ce filozofie discutăm?”
”Șomajul tehnic, stimul de reinserție de 41,5% și 50% s-au dat pe datorie. Nu din veniturile statului ci din creșterea deficitului de la 3,6% la 6,7%!!!

Rezultat? Negativ!

1. Deficit mai mare.
2. Șomaj mai mare.
3. Scădere putere de cumpărare globală cu peste 5%.

Despre ce filozofie discutăm? Recomand ieșirea din ipocrizie și îndreptarea atenției către viitor(copii) și plata datoriei către bătrâni (datoria față de pensionari este de peste 160 de miliarde euro la nivel de 10 ani!).

”Economie de tarabă?”
Da, sunt cheltuieli structurale care necesită venituri structurale. Dar unde sunt veniturile structurale dacă abordarea este ca statul să suporte contribuțiile și impozitele împrumutându-se pentru asta?

Ce economie este asta? De tarabă?”, a adăugat Adrian Câciu.

În context, trebuie precizat că reprezentanții Guvernului Orban au stabilit deja că nici nu se pune problema majorării punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, așa cum prevede legea în vigoare.

În timp ce ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, ar opta pentru o creștere de 10% a punctului de pensie, se pare că Premierul Ludovic Orban ar dori mai degrabă o majorare de 15%, dar tot mai puțin de jumătate din procentul stabilit de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri