Caută
Close this search box.

Deficitul bugetar la şase luni este 4,17% din PIB, mult peste prognoza lui Florin Cîţu

deficitul bugetar

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB), potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în urmă cu trei săptămâni că șe așteaptă la o contracție economică între 2 și 3% din PIB, pentru acest an.

Reamintim că prognoza de deficit venită de la Comisia Europeană este de 6% din PIB, la finalul anului.

Deficitul bugetar este un indicator macroeconomic care măsoară diferența dintre veniturile și cheltuielile înregistrate într-un an. Cu cât deficitul e mai mare, cu atât crește necesarul de îndatorare al statului pentru acoperirea diferenței.

Mai mult de jumătate din deficitul înregistrat pe primele șase luni ale anului, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, potrivit Ministerului Finanțelor.

Ministerul Finanțelor explică creșterea deficitului bugetar prin scăderea încasărilor bugetare în perioada martie-mai prin amânarea plății unor taxe și impozite pe perioada crizei, precum și prin creșterea cu 2,94 mld lei față de anul trecut a restituirilor de TVA pentru susținerea lichidității în sectorul privat. De asemenea, bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor a produs o diferență de 0,25 mld lei față de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește cheltuielile de pe primul semestru, au crescut investițiile cu 3,79 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent. În plus, plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost în primele șase luni de aproximativ 5,86 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri