Caută
Close this search box.

Dorneanu se extrage din culpa miilor de morţi de coronavirus

valer dorneanu

Valer Dorneanu a declarat sâmbătă că măsurile care vizează restrângerea unor drepturi – după cum le caracterizează preşedintele CCR, precum internarea obligatorie – trebuie să fie luate prin lege, şi nu prin ordonanţe.

„Măsurile care vizează restrângerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituţie, se poate face numai prin lege şi numai când sunt îndeplinite condiţiile de stare de urgenţă, periclitarea sănătăţii.

Toate condiţiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (…) Regret foarte mult că multe din greşelile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greşeli politice sau de altceva – ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente

. Am declarat mai multe acte normative neconstituţionale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic şi Social”, a afirmat Valer Dorneanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

„Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem”, a subliniat preşedintele CCR.

Valer Dorneanu a mai afirmat că el nu a auzit ca în Europa să fie criticată o hotărâre judecătorească a „celei mai mari Curţi de Apel din ţară”.

„Se critică ceea ce eu nu am mai auzit în Europa – o hotărâre judecătorească şi nu oricare, ci a celei mai mari Curţi de Apel din ţară. (…)

Eu aş întreba la care din ţările europene primul-ministru sau o altă autoritate desfiinţează pur şi simplu Curtea Constituţională?

Eu îl respect foarte mult pe primul-ministru şi ştiu ce presiune este pe capul dânsului – şi politică, şi toate pandemiile acestea care sunt – s-a străduit să ia măsuri care se impun, la sfaturile unor oameni foarte competenţi în domeniul medical.

De ce nu a luat aceste măsuri legal? Trebuia la început o lege generală şi să nu dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi, a libertăţii şi aşa mai departe”, a arătat Dorneanu.

Potrivit acestuia, atât CCR, cât şi Avocatul Poporului, CSM şi puterea judecătorească îşi fac datoria. Dorneanu susţine că nu este constituţional „în nici un stat de drept” să se dea posibilitatea ca printr-un ordin al ministrului Sănătăţii să se ia măsuri de acest fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri