Caută
Close this search box.

Erdogan respinge criticile privind transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă criticile internaţionale privind transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, afirmând că decizia ţine de „drepturile suverane” ale ţării sale, relatează AFP.

„Cei care nu acţionează împotriva islamofobiei din propriile ţări (…) atacă dorinţa Turciei de a se folosi de drepturile sale suverane”, a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii prin videoconferinţă.

„Nu am luat această decizie în funcţie de ce spun alţii, ci pe baza drepturilor noastre, aşa cum am făcut în Siria, în Libia şi în alte părţi”, a adăugat el.

Autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Sfânta Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee.

Consiliul de Stat, cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia, a acceptat vineri solicitarea mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934 care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeum potrivit Agerpres.

Sursa foto: Realitatea.net

La scurt timp după decizie, Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă la 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri