Experţii în afacerile legate de piaţa unde gazele sunt marea vedetă atrag atenţia asupra provocărilor cu care ne vom confrunta, în perioada următoare.

Maria Mânicuță, director la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), afirmă că „în acest an BRUA urmează să fie finalizată, dar, dacă nu am rezolvat cu extracția gazelor din Marea Neagră, mă gândesc ce vom transporta prin această conductă”.

Mai ales, atrage atenţia expertul, să se dezvoltă la sud o altă conductă, via Turcia – Bulgaria, spre Slovenia, Slovacia şi Italia. „Transgaz va trebui să recupereze prin tarifele de transport aceste investiții. Sperăm să nu fie doar povara consumatorului român”, spune Mânicuţă.

Pe plan naţional, gazele sunt consumate pe o piaţă care s-a liberalizat, de facto, de pe 1 iulie. Prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu mai sunt reglementate de ANRE, acestea urmând să se formeze liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

Dumitru Chisăliţă, expert în politici energetice, prevesteşte: „Tarifele la gaze vor creşte. Un semnal curajos tras de ANRE este că investiţiile, dacă nu sunt făcute cu cap, conduc la creşteri ale preţului la gaze”. Semnalul, aminteşte expertul, este tras în momentul în care România doreşte să se arunce în megaproiecte de investiţii în domeniul energetic.

„Am prognozat această situație încă de acum câțiva ani”, spune Chisăliţă. BRUA, detaliază el, în viitorul apropiat, aduce costuri suplimentare pentru consumatorii de gaze din România. Zecile de construcții de conducte, făcute în numele gazeificării României, vor duce la creșterea constantă a tarifelor, în anii următori, iar construcția conductelor de transport de gaze pentru Republica Moldova probabil va fi achitată, cel puțin parțial, tot de către români.

Aprecierea expertului e că tarifele de transport ar trebui să se dubleze în următorii doi – trei ani, după recepționarea tuturor investițiilor. Există și un lucru bun: la fiecare milion de euro investit de compania de transport, crește venitul încasat de conducerea companiei, care e bonificată în funcție de volumul investițiilor, nu de rentabilitatea investițiilor.

363 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here