Caută
Close this search box.

Interlopii din Europa aveau propria „reţea” telecom, 60.000 de “abonaţi”

Polițiile din trei țări – Franţa, Olanda şi Marea Britanie – au anunțat o spectaculoasă operațiune comună împotriva grupărilor de crimă organizată, care a dus la peste 800 de arestări în toată Europa.

Totul a fost posibil după penetrarea unui sistem de comunicații criptat, folosit aproape exclusiv de organizațiile criminale, care se ocupau cu trafic de droguri, extorcare de fonduri, șantaj și răpiri.

În ultimele luni au fost interceptate şi descifrate, în timp real, “peste 100 de milioane de mesaje” transmise, intre infractori din toată lumea, printr-o reţea secretă de comunicaţii criptate, denumită EncroChat.

Interceptările au luat sfârşit la jumătatea lui iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de “alertă” adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost “infiltrată în mod ilegal” de “entităţi guvernamentale”. Iar clienţii au fost sfătuiţi să se debaraseze “imediat” de telefoanele criptate pe care le foloseau.

Potrivit autorităţilor, aproape toţi clienţii EncroChat – peste 90% dintre ei – aveau legături cu crima organizată. Circa 50.000 de telefoane utilizate de aceştia erau active.

Cressida Dick, Metropolitan Police Service: “Am reușit să lovim la cele mai înalte niveluri ale crimei organizate, unde era răul cel mai mare. Am arestat infractori, le-am confiscat banii murdari, le-am anihilat rețelele de distribuție, într-un mod fără precedent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri