Caută
Close this search box.

La Minsk, zeci de mii de oameni manifestează pentru candidata opoziţiei belaruse la preşedinţie, Svetlana Tihanovskaia

Svetlana Tihanovskaia

Mii de belaruşi – 34.000 potrivit ONG-ului de apărarea drepturilor omului Viasna – au susţinut-o la un miting pe candidata opoziţiei în alegerile prezidenţiale de la 9 august, Svetlana Tihanovskaia, în pofida unei situaţii tensionate după arestarea mai multor opozanţi de prim-plan, relatează AFP, via News.ro.

Susţinătorii Svetlanei Tihanovskaia au participat joi seara, într-un parc din capitala belarusă, la cea mai mare adunare a opoziţiei belaruse din ultimii ani în această fostă republică sovietică, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Autorităţile belaruse au acuzat anterior doi opozanţi în prezent încarceraţi – Mikola Statkevici şi Serghei Tihanovski, soţul lui Tihanovskaia – de faptul că au vrut să organizeze revolte în masă, cu susţinerea unor aşa-zişi combatanţi ruşi, dintre care peste 30 au fost arestaţi.

”Am aflat că Serghei (Tihanovski) este acuzat de pregătirea unor revolte. Voi distrugeţi soarta unui om, nu a unuia singura, ci a tuturor deţinuţilor politici din ţară”, a declarat Svetlana Tihanovskaia adresându-se autorităţilor, în faţa miilor de susţinători, majoritatea tineri.

”Nimeni nu va crede că aceşti combatanţi ne-au fost trimiţi pentru alegeri. Că ei voiau să facă o revoluţie aici. Ce revoluţie? Noi vrem libertate”, a declarat ea, referindu-se la mercenarii ruşi din grupul Wagner arestaţi, apreciind că această situaţie, catalogată de mulţi opozanţi ruţi drept o înscenare, este înfiorătoare.

Devenită candidată după arestarea soţului său, profesoara de engleză în vârstă de 37 de ani este de-acum, în pofida tuturor aşteptărilor, un adevărat fenomen politic, atrăgând mulţimi nemaivăzute anterior la mitingurile din Belarus.

Ea s-a aliat cu Maria Kolesnikova, fosta directoare de campanie a altui opozant încarcerat, şi cu Veronika Ţepkalo, soţia unui al treilea critic al regimului lui Aleksandr Lukaşenko, aflată în exil în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri