Caută
Close this search box.

Ministrul Cătălin Predoiu anunță schimbări mari în Justiție din 2021

cătălin predoiu

Anul 2021 va fi, inevitabil, unul de început al unor mari prefaceri în Justiţie, care se vor întinde pe parcursul câtorva ani, iar inevitabilele evoluţii se vor impune ca o consecinţă a marilor schimbări care vor opera la nivel societal, economic, tehnologic, psihologic, a declarat duminică ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un mesaj transmis de Ziua Justiţiei.

Astăzi, în prima duminică a lunii iulie, conform tradiţiei, sărbătorim Ziua Justiţiei! Este o zi consacrată celor care slujesc, prin profesie şi vocaţie, adevărul şi dreptatea. Despre Justiţia noastră astăzi se impun a fi discutate şi dezbătute multe, am subliniat acest lucru într-o recentă intervenţie publică, acum câteva zile. Cu certitudine, lunile care urmează vor aduce necesara dezbatere publică, prealabilă oricărei decizii, în legătură cu toate aceste probleme şi provocări ale Justiţiei noastre. E o dezbatere necesară, pentru că anul 2021 va fi, inevitabil, un an de început al unor mari prefaceri în Justiţie, care se vor întinde pe parcursul câtorva ani. Inevitabilele evoluţii se vor impune ca o consecinţă a marilor schimbări care vor opera la nivel societal, economic, tehnologic, psihologic. Este deja un truism că noile tehnologii au pregătit şi impun inexorabil aceste schimbări, criza COVID-19 le-a accelerat pe multe dintre ele”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, ”istoria se accelerează pe zi ce trece şi mersul rapid al lucrurilor va impune trecerea de la structuri administrative, economice sau de afaceri birocratice, rigide, ‘tribalizate’, funcţionând greoi, la unele flexibile, dinamice, rapide, ‘fluide’ şi transparente în privinţa circulaţiei informaţiei şi luării deciziei”.

‘Aceste transformări vor produce inevitabil schimbări în managementul sistemelor judiciare, ale instanţelor şi parchetelor. Pentru aceste schimbări, cu toţii trebuie să fim pregătiţi să înlocuim paradigmele gândite acum 10-15 ani, cu cele care vor opera în următorii 10-15 ani. Sistemele judiciare din toată lumea vor fi prinse în aceste schimbări şi vor fi chemate să facă faţă unor noi provocări, iar pentru aceasta vor trebui să îşi adapteze instrumentele, fie că vorbim de structurile de organizare şi regulamente interne, fie că vorbim de procedurile după care se desfăşoară actul de justiţie. Justiţia noastră nu se poate sustrage unui astfel de fenomen, pentru că este obiectiv implacabil”, a menţionat Predoiu.

El a atras atenţia că pentru sistemul din România provocările sunt duble.

Provocările pentru noi sunt duble, pentru că există rămâneri în urmă în probleme esenţiale, caracteristice etapei post aderare pe care o încheiem, de la dotări logistice improprii actului de justiţie, până la legislaţie şi mentalităţi. ‘Învârtirea’ în acelaşi cerc al problemelor şi al acţiunilor sterile, al mizelor mici, caracteristice ultimilor ani, nu e o opţiune care să reziste presiunii sociale, care va cere un act de justiţie în acord cu noile ritmuri şi standarde de eficienţă care se vor impune în societatea globală din care facem parte. Cum problemele sunt acute, provocările vor fi revoluţionare şi aşteptările sociale pe măsură, soluţiile nu pot fi decât curajoase pe toate planurile: dotările logistice, tehnologizare – digitalizare – inteligenţă artificială, statutul judecătorilor şi procurorilor, al grefierilor, organizarea judiciară, conducerea sistemului, pregătirea profesională, administrarea bugetelor, procedurile actului de justiţie şamd”, a adăugat ministrul, citat de Agerpres.

Acesta a mai arătat că sunt şantiere care vor fi obiectiv impuse atât de starea de lucruri prezentă, cât şi de prefacerile societale care se întrevăd la orizont.

A refuza responsabilitatea păşirii conştiente şi organizate în viitorul post-modern al Justiţiei nu e o opţiune realistă. Până atunci, să mulţumim tuturor celor care încearcă, în fiecare zi, să aducă un strop de dreptate în vieţile concetăţenilor noştri, justiţiabililor, de care magistraţii noştri nu trebuie să uite nicio clipă. Tuturor, judecători, procurori, grefieri, arhivari, personal de specialitate din instanţe şi parchete, poliţişti de penitenciare, personal din serviciul de probaţiune, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, angajaţi ai Ministerului Justiţiei şi instituţiilor subordonate, avocaţilor, notarilor, executorilor judecătoreşti, tuturor celor care, direct sau indirect, contribuie cu expertiza şi activitatea lor la bunul mers al Justiţiei, le transmit cele mai bune gânduri, sănătate şi împliniri profesionale! La mulţi ani, Justiţiei române!”, a fost mesajul ministrului Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri