La debutul pandemiei de coronavirus, persoanele confirmate pozitiv erau transportae cu izoleta la spital. În prezent însă, situația s-a schimbat, iar izoleta a dispărut de tot din peisaj. În acest context, Raed Arafat vine cu noi precizări.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat pentru Europa Liberă că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienților cu COVID-19.

De cealaltă parte, Alis Grasu susține că Ambulanța București nu a fost vreodată dotată cu izolete! Așadar, izoletele au au venit din altă sursă, nu de la Ambulanța București. Multe persoane ne-au întrebat dacă nu cumva, la începutul pandemiei, în martie-aprilie, era nevoie ca oamenii să fie impresionați și șocați foarte repede, iar acum nu mai e nevoie, existând alte ”metode” de acțiune și influență…

Totodată, în luna martie, la debutul pandemiei, Ministerul Apărării Naționale anunța că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit Ministerului, „îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”.

La acea vreme, izoleta produsă în România urma să intre în producție însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Raed Arafat a clarificat situația dispariției izoletelor. Potrivit șefului DSU, izoleta nu mai este obligatorie în prezent deoarece nu mai există, iar numărul pacienților este extrem de mare față de debutul pandemiei.

De asemenea, Arafat a mai adăugat că nu se poate ”aștepta după izoletă” și a subliniat faptul că alte țări au renunțat și ele la acest lucru.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți.

Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a mai precizat că ambulanțele se dezinfectează constant, iar acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

353 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 7 =