NASA are nevoie de o toaletă nouă pentru a merge pe Lună, una care să funcționeze atât în ​​microgravitate cât și pe suprafața lunară. Agenția oferă 20.000 de dolari celui care va proiecta o toaletă spațială mai bună, pentru astronauții care vor fi trimiși pe Lună.

Ultima dată când oamenii au aterizat pe suprafața lunară, în decembrie 1972, toți purtau practic scutece. Prima toaletă de pe o navă spațială americană a fost proiectată la începutul anilor 80.

„Defecare și urinare au fost aspecte dernjante ale călătoriilor spațiale de la începutul zborurilor cu echipaj uman”, se arată într-un raport NASA privind misiunile Apollo.

Aproape cinci decenii mai târziu, pe măsură ce SUA se pregătește să lanseze echipaj uman pe suprafața lunară până în 2024, agenția spațială speră să aducă puțin confort în viața astronauților.

„În timp ce ne pregătim pentru întoarcerea noastră pe Lună, nenumărate activități de echipare, adăpostire și de sprijin pentru viitorii astronauți sunt în desfășurare. Aceștia vor mânca și bea, ulterior urinând și defecând în microgravitate și gravitate lunară. În timp ce astronauții sunt în cabină vor avea nevoie de o toaletă care să aibă toate acele capacități ca și cele de pe Pământ”, se menționează în descrierea concursului de idei, desfășurat de NASA.

NASA face apel la comunitatea globală pentru noile concepte de design pentru toaletele compacte care pot funcționa atât în ​​microgravitate, cât și în gravitate lunară. Deși toaletele spațiale există deja și sunt utilizate (de exemplu, la Stația Spațială Internațională), acestea sunt proiectate doar pentru microgravitate. NASA caută un dispozitiv de generație următoare, care este mai mic, mai eficient și capabil să funcționeze atât în ​​microgravitate, cât și în gravitate lunară.

Revenirea pe Lună până în 2024 este un obiectiv ambițios, iar NASA lucrează deja la abordări pentru eficientizarea toaletelor existente.

187 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =