Caută
Close this search box.

New York Times: Serviciile secrete ruse dezinformează asupra pandemiei

fake news

Mai multe rapoarte declasificare ale agențiilor americane de intelligence acuză Moscova că propagă în mediul online, prin mai multe site-uri, articole false și dezinformări privind pandemia coronavirus, folosind tehnici mai rafinate față de cele utilizate la prezidențialele americane din 2016, notează jurnaliștii New York Times.

Articolul, semnat de E. Barnes și David E. Sanger, arată că dezinformarea propagată de agențiile rusești conectate la guvernul de la Moscova continuă să influențeze americanii, în alegerile prezidențiale care se apropie.

Conform NYT, agenția militară rusească de intelligence, cunoscută drept GRU, a folosit site-ul InfoRos, conectat de guvernul de la Moscova, dar și alte siteuri apropiate regimului Putin, pentru a promova dezinformări în limba engleză, în ceea ce privește pandemia, amplificând argumente false venite din partea Chinei, cum că noul coronavirus a fost creat de Armata SUA, dar și articole prin care se induce ideea că performanțele sistemului medical din Rusia pot aduce o stare de relaxare în relațiile cu Washingtonul.

Eforturile de dezinformare din prezent sunt o rafinare a ceea ce a încercat să facă Rusia în alegerile din 2016, mai arată documentele declasificate citate de jurnaliștii NYT.

Aceștia mai spun că în ceea ce privește conturile false din social media și booții folosiți de ruși pentru a rostogoli articolele false, acestea sunt ușor de eliminat. Însă este mai dificil să oprești diseminarea acestor articole care apar pe site-uri care par legitime, conform experților externi, explică G4Media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri