Caută
Close this search box.

Pacienții cu coronavirus au început să plece din spitale

coronavirus

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.

Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern, la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Primul pacient cu Covid-19 care a profitat de decizia CCR este un tânăr de 24 de ani internat la Spitalul Marius Nasta din București, care are și alte comorbidități. El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24.

„Și-a asumat un risc foatrte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler. Ea a precizat că a încercat să vorbească cu pacientul, să-l facă să se răzgândească, însă nu a reușit.

„A plecat după ce a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autozilarea și că are acasă condiții să se izoleze”, a afirmat managerul de la Marius Nasta, completând că tânărul a plecat acasă cu familia.

O situație similară este și la Spitalul Colentina. Managerul unității, dr. Remus Mihalcea, a declarat la Digi24 că vineri, când se pregătea să plece din spital, șapte pacienți cu Covid-19, toți asimptomatici, făceau formalitățile de externare la cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri