Caută
Close this search box.

Presa independentă din Serbia e hărţuită ca în Epoca Dragnea, în România

serbia

Un jurnalist sârb dezvăluie pentru publicația americană vox.com metodele prin care guvernul populist din Belgrad controlează presa: bani de la guvern, autocenzură în cazul celor care nu-și plătesc taxele către stat, hărțuirea presei independente cu controale fiscale și cu poliția. Sunt metode la care a recurs și regimul Dragnea în încercarea de a reduce la tăcere presa independentă.

Jurnalistul sârb, Stevan Dojčinović este redactor-șef la Crime and Corruption Reporting Network din Belgrad. Împreună cu alți reporteri, s-a documentat pe cazuri de corupție și de încălcare a legii în guvernul sârb. Regimul de la Belgrad este criticat pentru subminarea democrației și a libertății presei. Sub conducerea Partidului Progresist de dreapta, democrația din Serbia s-a degradat în ultimii ani chiar mai rău decât în Ungaria.

Deși America nu se poate compara cu Serbia la acest capitol, Dojčinović crede că există semne că America ar putea merge pe același drum. Potrivit acestuia, președintele Trump arată aceeași dorință de abuz de putere, cultivând o presă captivă, pentru a se îmbogăți el și familia lui – ceea ce ar caracteriza actualul guvern din Serbia.

Dojčinović crede că un al doilea mandat la președinție al lui Trump ar fi catastrofal pentru democrația americană. Liderii autoritari și populiști subminează democrația într-un mod insidios, atacând presa, iar în caz că sunt realeși, consideră că au mână liberă să facă orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri