Caută
Close this search box.

Previziuni 2020 – 2021. Concedieri masive în România şi moneda euro la pragul de 5,1 lei

Impactul coronavirusului se va resimţi puternic în primul trimestru din 2021 în România, iar ca previziuni pentru cursul valutar unii analişti financiari cred că euro va ajunge la 5,1 lei.

Deficitul bugetar anticipat pentru acest an este de 8,4%, iar valoarea medie a anticipaţiilor indică un declin al produsului intern brut de 4,4% pentru 2020 şi o rată a şomajului cu o valoare de 7,3%.

„Criza aceasta a redus consumul şi mobilitatea oamenilor, de aici şi impactul pe sectoare. Cele mai impactate au fost cele care în mod normal aveau trafic mare de persoane. Mă refer aici la tot ce înseamnă comerţ fizic, restaurant, mall-uri, hoteluri, turism: de asemenea, pe partea de industrie, călătorind mai puţin şi ieşind mai puţin, nevoia de haine a scăzut şi de aici şi impactul pe această ramură. Industria auto şi-a mai revenit, dar încă este lovită, tot din cauza mişcării mai reudsa a populaţiei”, a declarat pentru Ziare.com, preşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 releva:

* impactul economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021;
* deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%;
* evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%;
* rata şomajului la finalul anului 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%.

Euro, spre orizontul lui 5,10 lei

Analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni iar valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000)”, mai spun experţii.

Potrivit analistului financiar, deprecierea leului este practic în linie cu ce s-a întâmplat şi în anii anteriori, leul fiind pe un trend de depreciere de 1 sau 2 puncte procentuale pe an şi probabil aceasta depreciere va continua şi pe viitor.

„Nu este o depreciere mare. Nu prevedem o criză asemănătoare celei din 2008 – 2009. Părerea mea este că partea cea mai rea a crizei a trecut şi am trecut foarte bine peste ea pentru că Guvernul a luat măsuri de a da lichiditate către economia reală pentru a funcţiona. Şi dacă ne uităm la ce volatilitate am avut în 2008 faţă de cea de acum, acum este mult mai redusă. Din acest motiv cred că partea grea a crizei a trecut”, a mai afirmat preşedintele CFA România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri