Caută
Close this search box.

Proiectul guvernului privind carantina și izolarea, în dezbaterea comisiei juridice din Senat

carantină

Proiectul guvernului privind carantina și izolarea este pe masa comisiei juridice din Senat. Principalele noutăți vizează izolarea obligatorie pentru bolnavi, in spital sau la domiciliu și instituirea carantinei prin ordin al Direcțiilor de Sănătate Publică, pentru fiecare suspect în parte.

În varianta votată joi seară în Camera Deputaților, carantina se referă la persoanele care sunt suspecte sau sunt purtătoare ale unui agent patogen și aceste persoane au trei opțiuni: să rămână în perioada următoare la domiciliu sau într-o altă locație declarată de autorități.

În ceea ce privește izolarea acesta se referă la persoanele confirmare pozitiv sau la cele purtătoare ale unui agent patogen și opțiunile acestor persoane sunt fie să rămână la domiciliu fie să meargă într-o unitate spitalicească pentru a primi supraveghere medicală și eventual tratament, doar cu consimțământul acestora.

Cei care nu vor respecta carantina la domiciliu sau în spațiile desemnate de autorități vor fi nevoiți să suporte cheltuielile carantinării în spațiile desemnate de autorități.

Prin acestă lege s-a stabilit că pentru persoanele asimptomatice, izolarea se va realiza la domiciliu sau la locația declarată de persoana respectivă cu excepția cazurilor în care se impune spitalizarea, informează TVR.

O altă prevedere importantă este că autoritățile pot impune carantinarea zonală, adică pot închide anumite județe sau anumite zone în cazul în care numărul de infectări crește alarmant.

Altă precizare importantă: detașarea medicilor. Aceștia vor putea fi trimiși acolo unde este nevoie de ei o perioadă de 30 de zile pentru a asigura suport celorlalți colegi, iar statul va plăti toate cheltuielile cu ei.

Tot prin acestă lege, oricine va avea o hârtie de la DSP prin care se stipulează că trebuie să rămână următoarea perioadă acasă și nu își poate exercita munca, atunci va primi concediu medical plătit sută la sută.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a intrat vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri