Caută
Close this search box.

PSD ar vrea ca Iohannis să ceară voie Parlamentului pentru alocarea fondurilor europene

psd

PSD susţine că este posibil ca negocierile privind ajutoarele financiare primite de ţările Uniunii Europene să fie reluate, „având în vedere dezvoltările din Parlamentul European”.

În acest context, social-democraţii îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să obţină un mandat din partea Parlamentului înainte de a merge la negocieri şi să prezinte un raport parlamentarilor după finalizarea acestora.

„E posibil ca aceasta negociere să se reia, având în vedere dezvoltările din Parlamentul European. Îi solicităm preşedintelui Iohannis că înainte să meargă la o nouă negociere să vină în Parlament, să spună ceea ce intenţionează să obţină, să obţină mandatul Parlamentului, apoi. la întoarcerea după negocieri, să vină să dea un raport Parlamentului şi, implicit, populaţiei, poporului pentru ceea ce a obţinut acolo.

Lucrurile sunt extrem de importante pentru a fi luate pe persoană fizică, chiar dacă acesta este preşedintele României” a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romascanu, citat de news.ro.

Acesta a criticat faptul că, după negocierile de săptămâna aceasta, România nu se număra printre ţările care au redus contribuţiile la bugetul UE şi nici printre cele 14 ţări care primesc bani în plus pentru convergentă, iar preşedintele Iohannis „nu a negociat nimic în acest sens”.

Romascanu susţine că 46,3 miliarde de euro din banii obţinuţi de România sunt sume aferente viitorul exerciţiu financiar multianual, 16,8 miliarde sunt fonduri nerambursabile iar „restul sunt împrumuturi cu condiţionalităţi”.
„Din aceşti bani, România va trebui să dea în jur 1,4% din PIB înapoi pentru următorul ciclu bugetar. Asta înseamnă că vom rămâne cu 40 de miliarde. La acestea se vor adăuga nişte taxe pe care Uniunea Europeană intenţionează să le impună statelor membre. (…) Toate acestea nu au fost comunicate atunci când domnul Iohannis ne-a prezentat ca pe un mare succes negocierea dumnealui de la Bruxelles”, a mai afirmat reprezentantul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că planul pentru atragerea fondurilor europene care sunt alocate României în exerciţiul bugetar 2021 – 2027 este ca şi finalizat, lucrându-se la ultimele finisaje. Şeful statului afirma că trebuie ”un plan solid, bun, aplicabil”, care să fie gata la timp pentru că, de data aceasta, să fim pregătiţi de atragerea tuturor fondurilor europene.

”După cum probabil s-a aflat, ieri a ajuns la un acord în Consiliul European şi României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene în următorii ani. Este o sumă foarte mare şi, cu aceşti bani, dragi romani, vom fi în situaţia, nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui România, deci să intervenim în economie şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună”, a afirmat Klaus Iohannis, la finalul şedinţei pe tema fondurilor europene pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Ţurcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Citu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

Parlamentul European precizează, în rezoluţia adoptată joi, că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea, PE susţinând că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”. Instituţia mai arată că propunerea Consiliului nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri