Robert Cazanciuc a susținut din Senat un proiect de lege care încurajează furtul. Proiectul spunea cam așa: dacă furi și nu ești prins rămâi cu bani. Poți fura, în continuare, cu grija de a nu fi prins de autorități.

Când ești prins, Cazanciuc voia ca hoțul să scape de urmărirea penală dacă dădea banii înapoi plus încă o sumă. Cazanciuc a adus ca argument că primul furt nu este cu intenție, ci o greșeșală omenească.

În ședința din 29 mai 2018, Cazanciuc expune punctul de vedere prin care primul furt să fie iertat de urmărirea penală:

„Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Proiectul de lege vine să răspundă, practic, unei nevoi sociale în momentul de față, și anume aceea de a concentra eforturile statului, de a canaliza eforturile societății pe recuperarea posibilelor prejudicii produse prin contravenții sau infracțiuni și nu prin trimiterea oamenilor la închisoare, cum, din păcate, se întâmplă uneori.

De aceea, proiectul de act normativ acordă o șansă celor care nu fac din evaziune fiscală o profesie, ci, pur și simplu, din diverse motive, se întâmplă să greșească. De aceea, textul spune în felul următor:

„În cazul posibilelor infracțiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul va acoperi integral prejudiciul propus prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune o singură dată renunțarea la urmărire penală.

Titularul acțiunii penale, statul, poate renunța la urmărirea penală dacă prejudiciul este recuperat integral plus penalitățile datorate față de baza de calcul, majorat cu 50%”, cum spuneam, o singură dată.

Este, până la urmă, ceea ce ar trebui să se întâmple în fiecare țară normală, și anume să recuperăm prejudiciile și nu să sancționăm disproporționat față de fapta comisă anumiți oameni.

În esență, aceasta este propunerea.

Vă propunem un raport de admitere, cu amendamente admise și respinse.

Mulțumesc.”

656 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here