Caută
Close this search box.

SUA vor desfăşura în Polonia un comandament şi 1.000 de militari

O structură de comandament a Statelor Unite şi cel puţin 1.000 de militari americani urmează să fie desfăşurate pe flancul de est al NATO, în Polonia, a anunţat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Blaszczak face această declaraţie, la două zile după ce şeful Pentagonului, Mark Esper, a anunţat retragerea a aproape 12.000 de militari americani din Germania. ”Cel puţin 1.000 de militari suplimentari vor fi desfăşuraţi în ţara noastră”, a anunţat ministrul polonez, la postul public de radio Jedynka.

”Vom avea în Polonia un comandament al corpului american. Acest comandament va gestiona forţele desfăşurate pe întregul flanc de est al NATO”, a adăugat el. Ar fi vorba despre ”cel mai important centru de comandament al Forţelor terestre în regiunea noastră”, a insistat pe Twitter Mariusz Blaszczak.

Ministrul polonez anunţă că Varşovia şi Washingtonul au finalizat negocieri ale unei declaraţii de cooperare militară. ”În curând vom semna cu americanii acordul final privind prezenţa durabilă a armatei americane”, s-a felicitat el.

Mariusz Blaszczak a precizat că numărul militarilor care urmează să fie desfăşuraţi în Polonia a fost înscris deja în declaraţii semnate – anul trecut – de către preşedinţii celor duă ţari.

Şeful statului polonez Andrzej Duda, aflat atunci în toul campaniei electorale, s-a dus la începutul lui iulie la Washington, unde a fost primit de către omologul său american Donald Trump.

Mark Esper a anunţat că, dintre cei aproximativ 34.500 de militari americani desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 urmează să fie repatriaţi în Statele Unite, iar ceilalţi 5.600 urmează să fie repoziţionaţi în alte state membre NATO, dintre care aproximativ 2.000 în Belgia şi Italia.

Esper a dat asigurări că obiectivul acestei mari restructurări este strategic şi vizează să descurajeze Rusia.

Însă la doar câteva minute după conferinţa de presă în care şeful Pentagonului a făcut aceste anunţuri, Donald Trump a subliniat că această retragere are drept cauză refuzul Germaniei de a plăti mai mult.

Comandamentul Militar american în Europa (EUCOM), în prezent cu sedul la Stuttgart, urmează să se mute la Mons, în Belgia, unde se află Comandamentul Central al Forţelor NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri