Actriţa Maria Ploae va fi celebrată la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) prin acordarea unui premiu de excelenţă, la gala de închidere de pe 8 august, organizată în premieră în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

„O prezenţă magnetică pe marele ecran şi un talent veritabil al scenei româneşti, Maria Ploae a jucat în peste 40 de lungmetraje şi a strălucit în roluri memorabile alături de nume mari ale cinematografiei române”, se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres, luni, de către organizatorii TIFF.

Născută în 1951, Maria Ploae a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1975, jucând în numeroase pelicule de succes, precum „Un comisar acuză” (1974), „Fraţii Jderi” (1974), „Toamna bobocilor” (1975) sau „Dumbrava minunată” (1980).

După 1989 a avut roluri în filme – „Undeva în Est” (1991), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007) şi „Cardinalul” (2019), acesta din urmă inclus în selecţia Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

„În 2002, a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, ‘pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti’.

Anul acesta, Maria Ploae intră în galeria marilor actori români distinşi cu Premiul de excelenţă TIFF”.

Printre invitaţii TIFF 2020 se numără şi Marc Collin, cofondatorul celebrei trupe Nouvelle Vague şi regizorul lui „Le choc du futur”, proiectat la Bonţida, Chiara Malta, regizoarea filmului Simple Women, coprodus şi filmat în România, cineastul polonez Bartosz Kruhlik („Supernova”), actorul spaniol Vito Sanz („La virgen de agosto”).

866 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here