Caută
Close this search box.

Un pacient simtomatic, care avea nevoie de oxigen, a refuzat internarea

coronavirus

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că un pacient cu simptome de cornavirus a refuzat internarea, folosindu-se de decizia CCR, prin care carantina a fost declarată drept neconstituţională.

”Ni s-a adus la cunoştinţă cazul unui pacient care a refuzat internarea la spital, deşi era simptomatic şi a avut nevoie de oxigen. El e un risc major pentru familie, apropiaţi, dar şi pentru sănătatea lui”, a spus Arafat.

Numărul pacienţilor cu COVID-19 care au solicitat externarea din spital în ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, este de 550, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Proiectul de lege abordează problema mai general, nu doar pentru Covid, poate fi aplicat şi în alte situatiid e risc biologic şi epidemiologic. Proiectul începe cu mai multe definiţii. Termenul ‘carantina persoanelor’ se va referi la persoane sănătoase. Termenul ‘izolare’ se va referi la persoanele bolnave sau infectate.
Proiectul prevede, că excepţie, dacă e depăşită capacitatea spitalelor, că izolarea să poată fi făcută şi la domiciliu.

Există şi posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acţiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
Prefecturile, prin Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din judeţele lor. Dar nimeni nu va lua decizia singur.

Întotdeauna va exista o implicare a părţii ştiinţifice: DSP, Institutul Naţional de Sănătate Publică, etc. Legea se referă şi la situaţiile în care se instituie măsurile de carantină sau izolare: epidemie declarată de Ministerul Sănătăţii, urgenţă de satatate publică declarată de OMS, pandemie declarată de OMS, eveniment neobişnuit declarat de DSU sau Ministerul Sănătăţii.

Prin excepţie, dacă un medic constată un risc de trasmitere comunitară al unei boli extrem de contagioase, informează DSP şi poate lua decizia de carantinare sau izolare până se iau măsurile la nivel zonal sau naţional”, a mai spus Arafat.

Premierul Ludovic Orban a lansat, luni, în şedinţa de Guvern un nou atac la adresa CCR, despre care spune că s-a comportat precum o „filială a PSD”.

„De la începutul epidemiei orice demers al Guvernului a fost boicotat, îngreunat şi în multe momente sabotat de atitudinea unor lideri politici şi a unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale ale PSD. La fiecare lovitură noi am avut soluţii şi acum venim cu soluţii. În urma unei decizii a CCR toate amenzile date cu instituţiile cu drept de control au fost anulate, printr-o decizie a CCR că filială a PSD”, a spus Orban la începutul şedinţei de guvern.

Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Guvernului este un singur punct, proiectul de lege privind carantina şi izolarea.

„Suntem în faţa unei noi situaţii fără precedent create în urma unei decizii a CCR. CCR a decis că nu exista bază legală pt că cetăţenii diagnosticaţi să fie trataţi în spital şi că orice pacient poate pleca din spital. De asemenea, CCR ne-a lăsat fără instrumente privind izolarea şi carantinarea”, a mai spus Orban.

„Voi solicita Parlamentului să adopte în regim de urgenţă, astfel încât cât mai repede posibil să restituim bază legală, în urma deciziei CCR, ca să ne permitem să combatem eficient şi să avem la dispoziţie toate instrumentele pe care le au toate celelalte ţări. Eu nu ştiu că în vreo ţară europeană sau în vreo tară afectată de epidemie să se întâmple ce s-a întâmplat în România. Avem acest proiect de lege şi va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbatem cât mai rapid şi să adopte acest proiect de lege, astfel încât să avem toate instrumentele necesare pentru a putea să apărăm viaţa şi sănătatea romanilor”, a spus Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

După adoptarea în Guvern, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere şi votare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri