Caută
Close this search box.

Vecinii noştri din Ungaria ne primesc doar cu test COVID la frontieră

legea carantinei

România a fost inclusă pe lista galbenă, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile ungare.

Cetăţenii care călătoresc din ţara noastră în Ungaria vor fi testaţi obligatoriu la punctul de trecere a frontierei, pentru infecţia cu noul coronavirus, informează MAE.

Pe lângă România, zona galbenă mai cuprinde în prezent Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federaţia Rusă, Serbia, Japonia, China şi SUA, arată MAE, într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, noile prevederi legislative care reglementează condiţiile de intrare pe teritoriul Ungariei se aplică atât cetăţenilor ungari, cât şi cetăţenilor străini (indiferent de cetăţenie, UE, non-UE), criteriul de clasificare pentru accesul în Ungaria fiind statul (zona) din care vine cetăţeanul respectiv.

Noile dispoziţii nu se aplică tranzitului de marfă, posesorilor de paşapoarte oficiale şi persoanelor care pot dovedi că în ultimele şase luni au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2.

Persoanele care intră pe teritoriul Ungariei din statele incluse de autorităţile ungare în zona galbenă, zonă în care se află şi România, sunt testate obligatoriu la punctul de trecere a frontierei.

Cetăţenilor care prezintă simptome nu li se permite intrarea în ţară, iar cei care nu prezintă simptome intră obligatoriu în carantină, fie instituţionalizată, fie la domiciliu (autoizolare) în Ungaria (dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităţilor sanitare ungare.

Persoanele faţă de care s-a dispus măsura carantinei la domiciliu (autoizolare) pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minimum 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei la domiciliu persoanele care prezintă la punctul de trecere a frontierei două teste moleculare cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile înainte de intrarea în Ungaria, dar la o diferenţă de minimum 48 de ore.

MAE reiterează că certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

MAE subliniază că cetăţenilor români care sosesc din statele aflate în zona roşie nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul ungar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri