Din cauza pandemiei de Covid-19, tradiţionala paradă militară de pe Champs Elysées -organizată an de an cu ocazia zilei naţionale- a fost înlocuită în acest an cu o ceremonie în format redus, în Place de la Concorde.

Evenimentul nu va fi deschis publicului.

Onorul va fi dat personalului medical, militarilor şi civililor care s-au aflat în prima linie în timpul carantinei impuse populaţiei pe fondul pandemiei de coronavírus.

Vor fi omagiaţi angajații din Sănătate, care vor fi răsplătiți și cu majorări salariale, pentru care guvernul a alocat peste 8 miliarde de euro, conform corespondentei Radio România Actualități.

Sărbătoarea Națională le este dedicată cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei cu epidemia, armatei franceze și pompierilor militari implicați în îngrijirea și transportul bolnavilor COVID, precum și celor din linia a doua și a treia, care au asigurat serviciile indispensabile vieții în timpul izolării populației la domiciliu. Circa 2.000 dintre ei au primit cu mare surpriză și bucurie invitația de a fi prezenți la ceremonie.

Primăria Parisului a decis să mențină diseară focurile de artificii de la Turnul Eiffel, însă fără public. Acestea vor fi transmise în direct la televiziune și pe internet.

Un dispozitiv de blocare a circulației autovehiculelor și persoanelor, pe un perimetru larg în jurul turnului, va fi instalat în următoarele ore.

Alte orașe au ales să renunțe total la focurile de artificii, pentru a evita aglomerația.

Instaurată în anul 1880, Ziua naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.

În 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

152 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 5 =