Caută
Close this search box.

500 de copiii săraci din județul Iași vor face pentru prima dată duș

Asociația Zi de Bine împreună cu Fundația Bethany demarează campania Microduș în cele mai sărace 13 sate din județul Iași. O dubă a fost transformată într-o cabină de duș pe patru roți. Scopul proiectului este de a trage un semnal de alarmă în privința igienei și condițiilor dificile în care trăiesc aproape 6 milioane de români (aproximativ 30% din populaţia rezidentă a României) care nu au locuinţele alimentate la sistemul public de apă, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică.

Microduș pleacă în caravană în satele îndepărtate din județul Iași, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul: comuna Vlădeni, satele Broșteni, Vîlcele, Alexandru cel Bun; comuna Liteni, respectiv satele Ulmi și Liteni, comuna Prisăcani, satele Prisăcani și Măcărești, comuna Răducăneni, satele Răducăneni și Trestiana și satul Scobinți, Comuna Movileni, cu satele Epureni și Larga Jijiei, comuna Cotnari – satul Hodora și satul Scobinți din comuna cu același nume.

O echipă de voluntari, dar și un medic vor sta de vorbă cu aproape 500 de copii, dar și cu părinții acestora, despre normele elementare de igienă cât și despre riscurile nerespectării acestora. Pentru mulți dintre ei, spun reprezentanții Asociației Zi de Bine și ai Fundației Bethany acesta va fi primul lor duș, iar experiența are rolul de a le arăta că există și o altă realitate, dincolo de curtea săracă în care trăiesc, și, totodată, să îi motiveze să lupte pentru o viață mai bună. Microduș va fi complet utilat cu prosoape, gel de duș și șampon, și va fi dezinfectat complet după fiecare utilizare. Voluntarii vor crea jocuri interactive cu toți copiii, iar, la finalul experienței, aceștia vor primi inclusiv un mic pachet cu produse de igienă personală .

Cauza lunii august este un proiect nu doar inedit, ci și extrem de necesar, a povestit fondatoarea asociației Zi de Bine. Melania Medeleanu a spus că „ a văzut în perioada asta cât de importante sunt în viața noastră apa și săpunul. Microdușul, această grozăvie pe roți, e construit așa încât să-i atragă pe cei mici în joc. Iar poveștile și activitățile desfășurate de voluntari sunt menite să îi facă să conștientizeze necesitatea acestei acțiuni banale: să te speli pe mâini, pe corp. Știm că poate să pară hilar, dar adevărul este că în multe comunități sărace copiii n-au văzut în viața lor un duș”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri