Caută
Close this search box.

Agenţia de rating Fitch, avertisment dur despre creşterea pensiilor cu 40%

fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că atât modul în care se face majorarea pensiilor și consolidarea finanțelor țării, cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru viitorul rating de ţară al României.

Potrivit agenţiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creşte în mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar creşte cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.

De aceea, propunerea Guvernului României vizând o majorare a pensiilor cu 14% începând din septembrie ar reduce din provocările la adresa consolidării finanţelor publice, comparativ cu o creştere de 40% bugetată anterior.

Cu toate acestea, eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor, arată agenția. Fitch subliniază, însă, că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.

„Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare”, avertizează Fitch, conform Digi24.

De asemenea, Fitch este de părere că flexibilitatea bugetară este limitată şi ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, însă măsuri compensatorii, precum creşterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare şi riscă să afecteze revenirea economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri