Caută
Close this search box.

Americanii şi ruşii se bat care lansează primii vaccinul anti-Covid

vaccinul

Imunologul Anthony Fauci, vocea raţiunii ştiinţifice din Statele Unite cu privire la pandemia de COVID-19, şi-a exprimat îndoieli cu privire la siguranţa vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia şi China.

„Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra”, a declarat Fauci, în timpul unei audieri în Congresul american.

„Să afirmi că dispui de un vaccin gata de a fi distribuit înainte chiar de a-l testa este, după părerea mea, problematic, ca să nu spun mai mult”, a adăugat respectatul director al Institutului american de boli infecţioase, care consideră că SUA nu vor fi nevoite să depindă de vaccinurile altor ţări.

Rusia a anunţat săptămâna aceasta că speră să înceapă producţia industrială a două vaccinuri COVID-19 concepute de cercetătorii din centrele de cercetare de stat începând din septembrie sau octombrie. Kiril Dmitriev, preşedintele unui fond suveran ce finanţează dezvoltarea unuia din cele două vaccinuri, a comparat cursa actuală pentru obţinerea vaccinul anti-COVID-19 cu cucerirea spaţiului.

„Americanii au fost uimiţi când au auzit semnalul Sputnik-ului”, primul satelit lansat de URSS în 1957, a declarat Dmitriev pentru canalul american de ştiri CNN, informează Agerpres. „Cu vaccinul va fi la fel. Vom fi primii”.

Moscova nu a făcut cunoscute date ştiinţifice care să susţină siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor sale.

Mai multe proiecte care urmăresc obţinerea unui vaccin au arătat rezultate încurajatoare, inclusiv încercările unui institut chinez de cercetare militară realizate în comun cu grupul farmaceutic CanSino Biologics. Armata chineză a autorizat utilizarea acestui vaccin în rândurile militarilor la sfârşitul lunii iunie, chiar înaintea începerii ultimelor faze ale testării.

Trei vaccinuri dezvoltate în statele occidentale se află în ultima fază a studiului clinic pe oameni: unul de către compania americană Moderna, altul de către universitatea Oxford în parteneriat cu laboratorul AstraZeneca şi un al treilea de către alianţa germano-americană BioNTech / Pfizer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri