Caută
Close this search box.

Avionul care îl transportă pe opozantul rus Aleksei Navalnîi a aterizat la Berlin

Avionul medical care îl transportă pe liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în comă, a aterizat sâmbătă dimineaţa pe aeroportul din Berlin unde urmează să primească îngrijiri medicale, potrivit site-ului pentru monitorizarea traficului aerian Flightradar24, informează AFP şi Reuters.

Avionul privat, care a decolat din oraşul siberian Omsk în urma unor tratative lungi şi intense, a aterizat la orele locale 08:47 (06:47 GMT) pe aeroportul Tegel, în nord-vestul Berlinului.

Medici germani s-au deplasat vineri la Omsk pentru a-l lua pe Navalnîi, cel mai vehement critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, la cererea soţiei şi susţinătorilor săi, care au declarat că spitalul unde era el internat este prost echipat.

Navalnîi a fost adus pe aeroportul din Omsk în ambulanţă, iar avionul său şi-a luat zborul două ore mai târziu. Potrivit Kirei Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, la bord se află şi soţia opozantului rus, Iulia.

Aleksei Navalnîi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnîi a fost victima unei „otrăviri intenţionate” cu „ceva care i-a fost strecurat în ceai”.

Iniţial, medicii ruşi de la spitalul din Omsk au refuzat să-şi dea acordul pentru evacuarea lui Navalnîi în Germania, pe motiv că starea lui era „instabilă”. Vineri seara ei au apreciat că starea lui s-a stabilizat şi el poate fi transportat.

La Berlin, Aleksei Navalnîi va fi dus la Spitalul Charité aflat la circa 10 kilometri de aeroportul Tegel.

Doi ani în urmă, Piotr Verzilov, alt activist anti-Kremlin, a fost tratat la acelaşi spital, după ce a fost otrăvit la Moscova.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri