Caută
Close this search box.

Belarus. Manifestațiile anti-Lukașenko scapă de sub control

aleksandr lukaşenko

Amplele manifestații contra realegerii pentru a șasea oară a lui Alexandr Lukașenko ca președinte al Belarusului au intrat înfaza violentă.

Un manifestant ar fi fost ucis luni seara în Belarus de un dispozitiv exploziv pe care intenţiona să îl arunce asupra forţelor de ordine, în timpul protestelor împotriva realegerii duminică a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, susține poliţia locală, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Unul dintre protestatari a încercat să arunce un dispozitiv exploziv asupra forţelor de ordine, dar acest dispozitiv a explodat în mâinile sale”, omorându-l, se susține într-un comunicat al forțelor de ordine.

Mai multe alte persoane au fost, de asemenea, rănite, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Belarus, Olga Tchemodanova, fără a da detalii.

Anunţul survine în contextul în care poliţia din Belarus a reprimat violent protestele, intervenit în forţă, luni, cu gaze lacrimogene şi gloanţe din cauciuc, în încercarea de a-i dispersa pe manifestanţii care protestau împotriva rezultatelor unor alegeri prezidenţiale tensionate, care au adus un al şaselea mandat pentru preşedintele în exerciţiu, Aleksandr Lukaşenko.

Acestea nu sunt primele victime ale protestelor contra realegerii ultimului dictator al Europei. Cu o zi în urmă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut organizarea de urgență a unui summit al Uniunii Europene în legătură cu situația din Belarus, după ciocnirile de stradă din noaptea de duminică spre luni, de la Minsk.

„Autoritățile au folosit forța împotriva cetățenilor lor, care cer o schimbare în țară. Trebuie să sprijinim poporul belarus în dorința sa de libertate”, a spus premierul Morawiecki. Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat violențele care au urmat alegerilor prezidențiale din Belarus, în timp ce autoritățile electorale de la Minsk proclamau victoria zdrobitoare a președintelui în exercițiu, Aleksandr Lukașenko.

Iar importantul grup pentru drepturile omului Viasna a anunțat că o persoană a fost ucisă, zeci au fost rănite și peste trei sute arestate în timpul ciocnirilor cu poliția din noaptea de duminică spre luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri