Caută
Close this search box.

BNR prognozează pentru acest an o scădere a economiei interne apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2009

Banca Națională a României (BNR) prognozează pentru acest an o scădere a economiei interne apropiată de cea înregistrată la aprogeul crizei economice din deceniul trecut, când scăderea din 2009 a fost de 5,6% din PIB.

”Pe ansamblul anului, variația medie a PIB este prevăzută să înregistreze o valoare negativă semnificativă, apropiată de cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, arată BNR în Raportul asupra inflației făcut public azi.

Prognoza este apropiată de cea a Comisiei Europene (scădere de 6% din PIB) și mult mai pesimistă decât a guvernului, care lucrează în continuare cu o prognoză de scădere situată între 2 și 3% din PIB.

Proiecția BNR se sprijină pe un scenariu în care pandemia de covid-19 e ținută sub control și în România nu vor mai fi luate măsuri care să aibă impact major asupra economiei, cum s-a întâmplat pe durata stării de urgență.

Banca Națională arată că, pe lângă perspectivele negative provocate de pandemia globală, România are și oportunități în acest tablou global sumbru. Printre acestea se numără și atragerea unor investiții delocalizate din China, ca parte a procesului mai larg de reconfigurare a lanțurilor de aprovizionare.

Dar și această oportunitate e subminată de câteva caracteristici negative ale României: calitatea și dimensiunea necorespunzătoare ale infrastructurii de transport, gradul modest de digitalizare a economiei – mai ales în sectorul administrației publice, dar și de instabilitatea cadrului fiscal și de reglementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri