Cazinoul din Constanța este într-o stare mult mai gravă decât se credea inițial, au declarat specialiștii care lucrează la refacerea monumentului istoric de pe faleza municipiului.

Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare a structurii pentru că asta ar fi presupus să decoperteze în întregime bucăți mari din monument înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor.

Specialiștii spun că au fost luați prin surprindere de cât de mult a ros aerul sărat din structura și fațada Cazinoului și că, în mare parte, nu mai poate fi vorba doar de reparații sau restaurare a ornamentelor, ci de refacerea completă a întregii zone pe care sunt atașate ornamente.

”Specialiștii ce realizează proiectul de proiectul de execuție apreciază că structura de rezistență nu mai prezintă siguranță în exploatare și trebuie să fie urgent consolidată (…). Construcția a avut o comportare bună la acțiuni din gruparea fundamentală și cea seismică, datorită conformării inițial bune, degradările și avariile multiple descoperite au fost cauzate în principal de acțiunea factorilor de mediu marin, de umiditatea excesivă din elementele portante de zidărie, din infiltrații de ape meteorice si de lipsa unor lucrări de intervenții și întreținere”, au mai declarat cei care lucrează de la Cazino.

Amploarea lucrărilor va necesita o suplimentare a bugetului, dar durata de execuție se va respecta, mai spun specialiștii, prin creșterea numărului de muncitori calificați și tehnologia optimizată.

”Surprize nu tocmai plăcute au avut rezervate si fațadele Cazinoului, unde, în urma montării schelelor și a investigării tuturor suprafețelor, s-a constatat că nu se mai poate vorbi despre reparații și restaurare ornamente, ci de refacerea tencuielilor. Mai exact, peste tencuiala veche (din 1910) din mortar de var, s-au pus în timp alte straturi – ultimul din 1986 – din mortar de ciment, care a fisurat. După înlăturarea acestuia, s-a constatat că tencuiala veche a devenit doar o masă de nisip, dat fiind că varul a dispărut ca liant. Un alt aspect important și vizibil cu ochiul liber este cel legat de spațiile afectate de mucegai ori mușchi. Împotriva acestor factori agresivi structurile sunt tratate mai întâi cu substanțe biocide, sunt curățate, iar abia apoi se intervine pentru restaurarea lor”, a declarat personalul de pe șantier consultat G4Media.ro.

Totodată, specialiștii de la Cazino au mai declarat că este obișnuit ca, pe parcursul reabilitărilor, muncitorii să constate că monumentele sunt mai afectate decât se credea inițial, însă niciodată nu au întâlnit o situație cu diferențe atât de mari între previziune și realitate cum au întâlnit la Cazino.

”Documentația D.A.L.I (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, n.red.) pe baza căreia s-au realizat documentațiile supuse licitației a fost realizată fără a se putea investiga fiecare element al structurii de rezistență a Cazinoului. Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare al structurii de rezistență pentru că ar fi trebuit să decoperteze întreaga structură (…). Și la alte lucrări au fost întâlnite situații similare dar nu în procentul de la Cazinoul din Constanța, unde efectul mediului marin a amplificat degradarea clădirii. Aici cum decopertăm un strat acoperitor (pardoseli, tencuieli) întâlnim o nouă problemă a structurii de rezistență”, au declarat aceștia.

Iar principalii vinovați de faptul că, iată, Cazinoul a ajuns la un pas de prăbușire sunt mediul marin, dar mai întâi de orice, lipsa de acțiune a autorităților în ultimii 30 de ani:

109 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 6 =