Caută
Close this search box.

FOTO. Lukașenko, în elicopter, cu vestă antiglonț și Kalașnikov: Au fugit ca șobolanii

Președintele bielorus, Alexandr Lukașenko, altfel frecventabil pentru numeroase staruri din Occident, în frunte cu Gerard Depardieu, a fost filmat, duminică seara, sosind la reședința sa din Minsk, situată nu departe de protestele opoziției, cu o armă de asalt în mână.

Aleksandr Lukaşenko

Videoclipul, postat pe Telegram de președinția bielorusă, îl arată pe liderul de la Minsk, în vârstă de 65 de ani, coborând dintr-un elicopter după aterizarea pe teritoriul reședinței sale oficiale, după ce a făcut un tur cu fiul său Nikolai, în vârstă de 15 ani, deasupra locului în care susținătorii opoziției s-au mobilizat în masă, duminică după-amiaza, pentru a denunța realegerea sa în fruntea statului.

Zeci de mii de protestatari au manifestat în capitala Minsk, cerând plecarea lui Lukașenko, sprijin din partea Occidentului și alegeri democratice.

„Au fugit ca șobolanii”, a lansat Alexadr Lukașenko, într-un alt material video realizat filmat în timpul zborului său cu elicopterul, în timp ce , la orele serii, protestatarii părăsiseră bulevardul Independenței, punctul de plecare al manifestațiilor de duminică.

În imagini, se vede că președintele Lukașenko poartă o vesti antiglonț și o armă de asalt Kalașnikov cu pat rabatabil, dar fără încărcător.

După-amiaza, mobilizarea opoziției pe bulevardul și piața Independenței, precum și pe străzile adiacente, părea echivalentă cu cea a săptămânii trecute, când aproximativ 100.000 de oameni au coborât în stradă în capitala Belarusului, la 16 august, potrivit jurnaliștilor AFP.

Dar, odată cu sosirea ploii, manifestanții s-au dispersat, după ce au manifestat cu calm prin centrul Minsk-ului.

Mobilizarea împotriva „ultimului dictator din Europa” nu slăbește după rezultatele scrutinului din 9 august care l-au prezentat ca învingător pe Lukașenko, cu un scor de 80% din voturi.

Aflat la putere de 26 de ani, Alexandr Lukașenko a promis, săptămâna aceasta, să „rezolve problema” contestării sale, rezultatul unui „complot occidental”, potrivit lui, punând în stare de alertă chiar și armata, acuzând NATO de manevre la frontierele Belarus, evident fără să producă nici o dovadă în acest sens.

„Sunt atât de mândră de bieloruși acum pentru că, după 26 de ani de teamă, sunt pregătiți să-și apere drepturile”, a declarat sâmbătă, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, care susține că a câștigat scrutinul. „Îi îndemn să continue”, a adăugat ea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri