Caută
Close this search box.

Fragment de viaţă la Terapie Intensivă, vara, la peste 40 de grade

terapie intensivă

Tot mai mulţi pacienţi Covid sunt în sectile de Anestezie şi Terapie Intensivă (AŢI) ale spitalelor din România. Unii sunt intubaţi, alţii abia mai pot respira.

Cu toţii sunt vegheaţi de medici îmbrăcaţi ca nişte astronauţi, în combinezoane şi cizme care ar trebui să îi păzească de infecţii, însă îi storc de puteri, pentru că lupta se duce la temperaturi de aproape 40 de grade.

Rapoartele pe 24 de ore, transmise de autorităţi în ultimele zile, arată că peste 400 de români sunt internaţi în ATI. Medicii spun că sunt epuizaţi, însă nu din cauza volumului de muncă, ci din pricina condiţiilor grele în care sunt nevoiţi să îşi facă treaba.

„Este haos total nu am crezut că o să trăiesc aşa ceva. Nu poţi să stai la 40 de grade în astfel de combinezoane şi cizme. O să ajungem să facem AVC, noi medicii. Nu se poate respira acolo. Nici noi, medicii, nici asistente, nici pacienţii. Ei, săracii, spun doar că nu mai au aer.

Este ceva sinistru. Tricoul se lipeşte de corp de la transpiraţie, iar cizmele se umplu de apă. Nu mai vezi nimic. Şi sunt gesturi care trebuie făcute cu mare grijă şi acurateţe. Şi asta pentru că nu se pornesc sistemele de aer condiţionat”, a explicat doctorul Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, din Bucureşti, citat de Ziare.com.

Specialistul în Terapie Intensivă mai spune că mediul creat de căldura excesivă din sectile ATI este propice pentru îmbolnăviri.

„Este un mediu de infuzare a tuturor bacteriilor. Ventilaţia aerului ambiant şi climatizarea spitalelor asigură rata scăzută de infecţii nosocomiale, condiţii optime de lucru pentru personal şi confortul pacienţilor”, a mai spus medicul.

Laura Zarafin a mai explicat că în alte state este posibilă asigurarea menţinerii unei temperature optime cu ajutorul unor sisteme de aer condiţionat cu filtru HEPA, aşa cum se practică în alte state.

Medicul dă exemplul Franţei, al cărei Guvern a dispus, la măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, să asigure, „oricare ar fi contextul, o reînnoire regulată a aerului în spaţiile închise, să aereze şi să ventileze încăperile unde persoanele contaminate cu SARS-CoV2 sunt izolate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri