Măsurile de protecție împotriva coronavirusului, precum distanțarea, spălatul pe mâini și purtarea măștii, ne vor fi de folos și în cazul altor boli contagioase, precum gripa sezonieră, spune managerul spitalului „Victor Babeș” din Capitală.

Medicul Emilian Imbri, pentru că despre el este vorba, spune că dacă vom păstra măsurile de protecție împotriva coronavirusului, acestea vor avea efecte și contra altor boli, de care până acum nu ne feream, precum gripa, hepatita, sau diareea.

„Toți știm clar că în sezonul rece apar gripele și le trecem împreună în fiecare an. Gripele sezoniere sunt la fel de păcătoase, produc simptome urâte și produc și mortalitate. Măsurile de precauție pe care fiecare om începe să le ia de teama COVID vor ajuta – spălatul pe mâini, masca, nu ne mai îmbrățișăm – vor duce la o scădere a transmiterii celorlalte boli de care ne feream mai puțin, că nu ne păsa: hepatită, diaree, gripă. Dacă vom păstra modul de a ne feri, s-ar putea ca această gripă să nu mai dea buluc peste noi. Țineți minte că tramvaiele, troleibuzele erau pline de oameni mucoși, își suflau nasul în batiste, aruncau batistele, tușeau fără mască, se duceau la serviciu cu febră, stăteau în birou alături de colegii lor. Nimeni nu era deranjat de treaba asta. Se împânzea gripa în toate părțile și o duceam cu toții pe picioare.” a spus Imbri.

Emilian Imbri: Chiar dacă faci gripa, nu mai este furtuna asta îngrozitoare în organism, ca cea declanșată de COVID

Medicul de la „Victor Babeș” din București se așteaptă ca persoanele care se îmbolnăvesc de gripă să dea năvală în sitale, crezând că au Covid. Totuși, managerul spitalului spune că nu ar trebui să intrăm în panică în perioada gripei sezoniere, pentru că organizmul este obișnuit cu această boală.

„Nu cred că va mai fi acest lucru, pentru că lumea se ferește de COVID. Dacă, însă, apar fenomene de genul ăsta, lumea se va speria: aoleu, nu cumva am COVID? Și vor năvăli spre spitale, unde sunt singurele locuri în care poți să faci un triaj și să spui: dumneata ai gripă, dumneata nu ai gripă, ai un test pozitiv COVID”, a declarat medicul Imbri. Până când apare gripa sezonieră, cred că vor fi mediatizate foarte bine diferențele, pe care însă nu le face persoana. Trebuie neapărat să meargă într-un loc unde este triat, văzut și spus foarte clar. Un motiv pentru care nu trebuie să intrăm în panică: gripe sezoniere am tot avut. Chiar dacă faci gripa, nu mai este furtuna asta îngrozitoare în organism, ca cea declanșată de COVID”, a mai spus Imbri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here