Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European (PE) îşi reafirmă voinţa de a condiţiona alocarea de fonduri europene de respectarea statului de drept de către statele beneficiare.

În colimatorul europarlamentarilor – care nu le numesc – se află Ungaria şi Polonia, care primesc subvenţii masive de la bugetul Uniunii Europene (UE), dar care se fac că nu aud îndemnurile Bruxellesului de a respecta independenţa justiţiei, libertatea presei şi drepturile minorităţilor, potrivit News.ro.

”A venit timpul să accelerăm lupta împotriva eroziunii democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale chiar în centrul UE”, îndeamnă liderii Partidului Popular European (PPE, dreapta), Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), liberalilor şi verzilor în această scrisoare adresată cancelarului german Angela Merkel şi Ursulei von der Leyen, preşedinta CE, care gestionează bigetul plurianual al UE în valoate de 1.000 de miliarde de euro.

Discuții pe tema bugetului UE

Eurodeputaţii urmează să se pronunţe asupra bugetului UE, asupra cărora s-au înţeles – odată cu planul de relansare economică – cei 27 de lideri europeni la summit-ul maraton de patru zile din iulie.

Din bugetul total stabilit de planul de redresare, României îi sunt alocați 79,9 miliarde de euro.

Scrisoarea a fost făcută publică cu o zi înaintea începerii negocierilor, joi, între europarlamentari şi cele 27 de state membre UE, care urmează să conducă la un compromis cu privire la bugetul UE.

Parlamentul European a avertizat în iulie că nu va aproba versiunea bugetului UE aferent perioadei 2021-2027 pe care au primit-o.

Deputaţii europeni insistă în scrisoare ca cele 27 de state membre să aprobe o propunere a PE din aprilie 2019, în care alocarea fondurilor europene este condiţionată de respectarea statului de drept.

214 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here