Caută
Close this search box.

Lukașenko anunță mobilizarea armatei și un acord de unire a trupelor cu Rusia în „eventualitatea unor amenințări din partea Vestului”

aleksandr lukaşenko

Liderul Belarusului Alexandru Lukașenko a anunțat vineri că a ordonat mobilizarea armatei pentru a fi pregătită în eventualitatea unor amenințări venite din partea Vestului, precizând totodată că a ajuns la o înțelegere cu președintele rus Vladimir Putin ca tările lor să își unească trupele în eventualitatea unei amenințări, relatează Reuters.

„(NATO) a lansat exerciții militare exact lângă granițele noastre. Ce era să fac? Am desfășurat câteva divizii, mobilizat jumătate din armată și pus-o în alertă. Asta nu e ieftin”, a declarat Lukașenko potrivit agenției Belta.

Acesta a anunțat de asemenea că a ajuns la un acord cu președintele rus Vladimir Putin ca Rusia și Belarus să își unească trupele în eventualitatea unei amenințări venite din partea Vestului.

Declarațiile sale vin pe fondul creșterii temerilor unor noi reprimări violente a protestelor antiguvernamentale izbucnite după alegerile prezidențiale din 9 august și a îngrijorărilor legate de o posibilă intervenție militară a Rusiei pentru a-l susține pe Lukașenko, acesta confruntându-se cu cea mai mare amenințare la adresa regimului său în cei 26 ani de când este la putere.

Joi, Vladimir Putin s-a declarat pregătit să trimită forțe de ordine în Belarus dar a susținut că nu va face acest lucru decât atunci când „situația ar fi în afara controlului iar elemente extremiste (…) încalcă anumite limite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri