Caută
Close this search box.

Orban: Avocatul Poporului a pierdut complet legătura cu poporul și nu-i pasă de sănătatea și viața românilor

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că a fost șocat de decizia Avocatului Poporului, Renate Weber, de a ataca la Curtea Constituțională Legea carantinării. Șeful Guvernului a amintit faptul că autoritățile nu au putut lua nicio măsură în privința a 5.000 de români infectați cu coronavirus, după o acțiune similară a Avocatului Poporului. Faptul că Weber a decis să atace la CCR Legea carantinei după ce a văzut efectele vidului legislativ îi demonstrează lui Orban că acesteia nu-i pasă de sănătatea românilor.

Ludovic Orban, despre decizia Avocatului Poporului de a ataca la CCR Legea carantinei: O acțiune împotriva vieții românilor

„Am fost șocat de decizia Avocatului Poporului de a ataca din nou legea la CCR. Readuc aminte că urmare a sesizării Avocatului Poporuluii și a deciziei CCR, autoritățile executive, cele sanitare trei săptămâni nu au avut la dispoziție nicio pârghie legală pentru a impiedica răspândirea virusului. Aproape 5000 de persoane infectate s-au putut mișca fără posibilitatea Guvernului de a institui vreo măsură de carantinare, izoalre sau tratare. Plus toate persoanele contact. Nici în cazul lor nu am putut lua măsuri. Sunt zeci de mii de români care fie au fost indectați fie era posibil să fie infectați și nu am putut lua nicio măsură.

După această măsură care a provocat clar o creștere a numărului de cazuri și de decese, să ataci din nou o lege care a trecut prin Parlament tocmai ca urmare a deciziei CCR… Deja îmi arată că Avocatul Poporului a pierdut complet legătura cu poporul și că nu-i pasă de sănătatea și viața românilor.

După o decizie catastrofală de a ataca la CCR baza legală pentru apărarea sănătății și vieții românilor, care a avut efectele pe care le-a avut, să mai ataci încă o dată la CCR o lege care nu are alt scop decât a permite luarea măsurilor împotriva epidemiei, mie se pare o acțiune împotriva vieții și sănătății românilor”, a declarat Ludovic Orban.

Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea carantinei

Vineri, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională două articole din Legea carantinei. Este actul normativ adoptat de Parlament după zile întregi de dezbateri și care a pus punct unor săptămâni de vid legislativ, în care autoritățile nu au putut să impună, ci doar să recomande carantina și internarea ca măsuri anti-coronavirus.

Articolele contestate se referă la internarea obigatorie pentru 48 de ore a persoanelor testate pozitiv cu coronavirus, respectiv detașarea obligatorie a medicilor în zonele cu transmitere accentuată a bolii.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat pentru B1 TV că, în opinia sa, CCR nu va declara neconstituționale cele două articole de lege și, cel mult, ar putea să dea o decizie de interpretare, pentru a satisface, totuși, și exigențele Avocatului Poporului.

Zegrean a mai spus că se vede că parlamentarii s-au bătut mult pe legea asta, deși ar fi meritat să se lupte pe alte lucruri: „În situații din acestea, nu stai să te joci, că uite unde ajungem dacă stăm și povestim. Am ajuns la o grămadă de cazuri de infectare și tot crește. Suntem locul I în Europa din câte am văzut azi. Juridic vorbind, legea se vede că e făcută cu forța, cât s-a luptat, cât s-au bătut pentru ea, deși meritau să se bată pentru lucruri mai importante, nu pentru asta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri