Caută
Close this search box.

Papa Francisc continuă reformarea Vaticanului: 6 femei, numite în administrație

Papa Francisc a numit şase femei, inclusiv pe Leslie Jane Ferrar, fost trezorier al prinţului Charles, în consiliul care administrează finanţele Vaticanului, informează Reuters.

Aceste numiri în unul dintre cele mai importante consilii ale Sfântului Scaun marchează cea mai recentă încercare a papei Francisc de a-şi respecta o promisiune mai veche, făcută în urmă cu mai mulţi ani şi care vizează ameliorarea balanţei de gen de la Vatican, despre care, însă, asociaţiile de femei au spus că este implementată într-un ritm mult prea lent.

Papa Francisc a numit deja femei în funcţiile de ministru-adjunct de Externe, director la Muzeele Vaticane şi director-adjunct la Biroul de Presă al Vaticanului, alături de patru femei în funcţiile de consilieri ai Sinodului Episcopilor, o structură ce are rolul de a pregăti marile întruniri organizate de Biserica Catolică.

Numirile anunţate joi reprezintă însă cel mai mare număr de femei care au fost incluse într-o singură zi în una dintre structurile de la Vatican.

Consiliul pentru Economie, ce era compus în trecut exclusiv din bărbaţi, conţine 15 posturi. Un cardinal este coordonatorul consiliului, iar celelalte 14 posturi sunt împărţite în mod egal între clerici şi laici.

Cele şapte posturi alocate laicilor sunt ocupate în prezent de şase femei şi un bărbat.

Dintre cele şase femei, câte două provin din Marea Britanie, Spania şi Germania. Singurul membru de sex masculin din rândul laicilor este un bărbat italian.

Una dintre femeile britanice numite în acest consiliu, Leslie Jane Ferrar, a fost trezorierul prinţului Charles din 2015 până în 2017, iar în prezent ocupă şi funcţii non-executive în alte consilii de administraţie, au precizat reprezentanţii Vaticanului, transmite Agerpres.

Cealaltă britanică, Ruth May Kelly, a fost secretar de stat pentru Educaţie şi pentru Transporturi, dar şi ministrul pentru Femei şi Egalitate în fostul guvern laburist al Marii Britanii din perioada 2004-2008.

Celelalte patru femei numite joi în Consiliul pentru Economie de la Vatican sunt absolvente de studii în afaceri, finanţe-bănci şi academice.

Papa Francisc a înfiinţat Consiliul pentru Economie, care administrează bugete şi stabileşte politici, în anul 2014, sub forma unei organizaţii internaţionale ce supraveghează finanţele adeseori controversate ale Vaticanului.

Noul consiliu îşi începe activitatea într-un context dificil, după ce pandemia de coronavirus a lovit din plin în resursele financiare ale Sfântului Scaun, care s-a văzut obligat să recurgă la fondurile sale de rezervă şi să implementeze unele dintre cele mai dure măsuri de reducere a costurilor din istoria acestui oraş-stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri