Caută
Close this search box.

Scandal imens în Franța. Ce s-a aflat despre Ibuprofen

Analgezicele precum ibuprofen nu duc la creșterea riscului de a muri din cauza coronavirusului, susține un studiu realizat în Marea Britanie.

La începutul pandemiei, ministrul francez al Sănătății a lansat un avertisment care a stârnit temeri globale cu privire la analgezice. Ministrul a spus că ibuprofenul ar putea agrava infecția cu virusul chinezesc.

Conform studiului realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen, temerile generate de afirmația ministrului au fost nefondate, scrie TheSun.

Studiul a fost realizat pe 1.222 de pacienți internați în opt spitale britanice, în cea mai critică perioadă a pandemiei.

Pentru 54 dintre aceștia, au fost prescrise analgezice precum ibuprofen, naproxen și diclofenac. În urma studiului s-a demonstrat că rata de deces pentru cei care au luat analgezice a fost similară cu pacienții care nu au făcut-o.

Dr. Eilidh Bruce, coordonatorul studiului, a declarat: „Constatările noastre nu arată niciun efect negativ semnificativ al utilizării analgezicelor asupra mortalității la pacienții cu infecție cu Covid-19”.

„Într-adevăr, poate exista un efect benefic modest al utilizării acestui tip de medicamente asupra mortalității, dar mărimea eșantionului nostru nu a fost suficientă pentru a trage concluzii în acest sens”.

Administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon…) „ar putea fi un factor agravant al infectării” la bolnavii cu coronavirus, a avertizat sâmbătă ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, pe contul lui de Twitter, în luna martie.

Administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon…) “ar putea fi un factor agravant al infectării. În caz de febră, luați paracetamol. Dacă sunteți deja pe antiinflamatoare sau dacă aveți îndoieli, întrebați medicul”, a arătat ministrul. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator utilizat pe scară largă de marele public în caz de febră cu dureri, deși este acuzat că prezintă riscuri de complicații infecțioase grave.

Agenția franceză a medicamentului (ANSM) a alertat anul trecut asupra riscurilor acestui produs, care aparține familiei de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Ea s-a sprijinit pentru aceasta pe o anchetă care a arătat că în 18 ani, din 2000 până în 2018, 337 de cazuri de „complicații infecțioase”, printre care 32 de decese, au fost repertoriate pentru ibuprofen (și 46 din care zece decese pentru ketoprofen, care este tot un AINS).

Din acest motiv, de la 15 ianuarie, medicamentele pe bază de ibuprofen (dintre care cele mai cunoscute sunt Nurofen sau Advil) nu mai pot fi vândute la liber în raioanele cu autoservire din farmaciile franceze. Ele sunt în continuare disponibile fără rețetă, dar trebuie să le ceri farmacistului, care trebuie să le așeze în spatele tejghelei sale. Ancheta ANSM ar sugera existența unui „rol agravant” al ibuprofenului „în caz de infectare”, în special al celor cu streptococci. Agenția franceză i-a alertat pe omologii săi europeni în legătură cu această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri