Caută
Close this search box.

Sporuri de până la 40% pentru angajaţii DSP în ciuda gafelor din timpul pandemiei

Guvernul Orban intenționează să acorde sporuri în valoare de 40% din salariul de bază directorilor executivi și directorilor executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică, precum și sporuri de 30% din salariul de bază funcționarilor publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Executiv, citat de HotNews.ro.

Guvernul susţine că în perioada stării de alertă „se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici”.

Decizia Guvernului de a aloca sporuri de până la 40% funcţionarilor DSP-urilor vine într-un moment în care instituţiile implicate direct în anchetele epidemiologice pentru COVID-19 au fost acuzate de mai multe ori că nu şi-au făcut treaba sau că au gafat.

În schimb, angajaţii DSP-urilor reclamă volumul mare de muncă din această perioadă şi că personalul ar fi insuficient.

Prof. Rafila: „Multe dintre DSP-uri sunt conduse de persoane fără studii medicale. Nu poţi să te uiţi impasibil că nu au capacitate”
Direcţiile de Sănătate Publică se află în imposibilitatea de a gestiona situaţia determinată de epidemia de coronavirus, în principal din cauza lipsei de personal. Oamenii s-au plâns în repetate rânduri că la telefoanele DSP-urilor nu răspunde nimeni. Într-o intervenţie la B1TV.ro, profesorul Alexandru Rafila a declarat că această situaţie se datorează în principal faptului că la conducerea acestor instituţii se află persoane care nu au studii medicale.

„Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri