Caută
Close this search box.

UDMR, plângere la CNCD. Iohannis ar fi acuzat pe toți ungurii din România pentru criza sanitară

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), de asociaţia maghiară de asistenta juridică în domeniul minorităţilor, Miko Imre, ca urmare a declaraţiilor prin care a spus că de vină pentru criza sanitară şi pandemia din România ar fi PSD, alături de alte partide, printre care şi UDMR.

„Am făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat, în declaraţia sa, că UDMR şi astfel pe toţi ungurii din România că au provocat criza sanitară. Potrivit declaraţiei şefului statului, PSD şi alte partide, inclusiv UDMR, sunt responsabile pentru pandemia din România, pe care nu o poate gestiona deloc Guvernul liberal”, arata Asociaţia Miko Imre.

Asociaţia este înfiinţată de UDMR. „Serviciul de Asistenta Juridică pentru Minorităţi ‘Miko Imre’ a fost înfiinţat de Uniunea Democrată Maghiara din România cu scopul de a observa, semnala şi împiedica orice tip de discriminare faţă de comunitatea maghiară din România”, se arată pe pagina asociaţiei.

Pe site-ul asociaţiei se regăsesc articole precum „Provocare din partea romanilor din Secuime, care organizează eveniment chiar înainte de Ziua Maghiarilor de pretutindeni”.

„Guvernul şi-a făcut treaba, Preşedintele şi-a făcut treaba, autorităţile şi-au făcut treaba. Şi atunci PSD a căutat soluţii pentru PSD, nu pentru romani. Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recentă faza când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR, să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele – şi atunci PSD a acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţină legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută joia trecută la Palatul Cotroceni.

Pe 29 aprilie, asociaţia Miko Imre l-a reclamat pe Klaus Iohannis la CNCD din cauza declaraţiilor acestuia pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Pe 20 mai, CNCD l-a amendat pe Klaus Iohannis cu suma de 5.000 de lei pentru afirmaţiile făcute recent în contextul discutării legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc. CNCD a considerat că declaraţiile şefului statului au creat o atmosferă „ostilă, degradanta, umilitoare”.

„Declaraţiile domnului preşedinte au creat o atmosferă ostilă, degradanta, umilitoare la adresa cetăţenilor romani aparţinând minorităţii naţionale maghiare din România. Pentru valoarea amenzii s-a avut în valoare contextul, gravitatea faptei şi intervenţia ulterioară a domnului preşedinte”, a declarat atunci preşedintele CNCD Csaba Asztalos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri