Caută
Close this search box.

Un tânăr vindecat de coronavirus a vrut să doneze plasmă. I s-au cerut bani

A vrut să ajute și să doneze plasmă cu anticorpi pentru tratamentul altor români aflați în spitale. S-a lovit însă de mai multe obstacole, în demersul său, inclusiv de unul financiar. Mai exact, i s-a spus că trebuie să plătească, și încă o sumă considerabilă: echivalentul prețului a două teste PCR.

„Numele meu este George Rizea, sunt din Târgoviște, am 33 de ani și m-am vindecat de coronavirus, fiind externat în această săptămână. Dinainte să mă îmbolnăvesc de acest virus eram donator de sânge obișnuit, vârsta și sănătatea permițându-mi acest lucru.

În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasma pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta.

Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge – n.r.) pentru că niciuna dintre insituțiile medicale nu a…cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București.

Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a povestit George Rizea pentru Digi24.

Acesta susține că a sunat la centre de transfuzie din București și Brașov, și i s-a explicat că protocolul presupune ca persoana care dorește să doneze plasmă să se prezinte la centru cu rezultatele negative a două teste consecutive.

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește sa doneze„ spune tânărul din Târgoviște.

Problema este dată de faptul că protocolul de recoltare impus de Ministerul Sănătății stipulează necesitatea existenței a două teste consecutive PCR care să ateste că donatorul de plasmă s-a vindecat de Covid. Testele erau efectuate până acum, și unele spitale sunt în continuare, efectuate înainte de externarea pacientului. În cazul spitalului din Târgoviște, unde a fost internat timp de 16 zile George Rizea, acest lucru nu s-a întâmplat.

Tânărul susține că a fost externat cu simple analize de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri