Caută
Close this search box.

VIDEO Klaus Iohannis: Majoritatea școlilor vor funcționa fizic

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că începutul anului şcolar nu va fi boicotat în contextul pandemiei, adăugând că înţelege foarte bine îngrijorările sindicatelor din domeniul educaţiei privind creşterile salariale.

„Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar, însă pot să înţeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba – tot din motive electorale, ca să fim foarte oneşti – de nişte creşteri salariale anticipate, fiindcă în Legea salarizării aceste creşteri trebuiau să devină operante din 2022. Din varii motive, s-a vehiculat o anticipare a lor. Mai exact, trebuia să aibă o creştere la începutul acestui an şi o creştere înainte de începerea anului şcolar. Din motive regretabile, care ţin de epidemie şi de criza economică, bugetul s-a micşorat, nu s-a mărit, şi atunci Guvernul trebuie să gestioneze ce a mai rămas din bugetul disponibil”, a declarat Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a amintit că „acea creştere de 8% de la începutul anului s-a realizat”.

„Deci, în acest an, cadrele didactice au primit o creştere salarială. Este un fapt, este uşor de verificat, fiecare poate să-şi numere banii acasă. Această creştere din toamnă, din motive de constrângeri bugetare, din păcate, nu mai este posibilă acum şi a fost amânată pentru la anul, când suntem convinşi că situaţia economică va fi mai bună decât în acest an şi toată lumea speră că atunci se poate trece la această creştere. Este regretabil, aşa cum este regretabil că nu au putut creşte pensiile, că nu au putut creşte alocaţiile pentru copii, însă banii sunt care sunt şi cu aceşti bani Guvernul trebuie să opereze”, a argumentat preşedintele.

Şeful statului a amintit că Ministerul Educaţiei a pregătit platforme de predare online.

„Cred că este posibil să găsim, să se găsească soluţii pentru fiecare caz în parte. Însă trebuie să pornim de la o premisă realistă: majoritatea şcolilor vor funcţiona fizic, iar acolo unde nu se poate, trebuie găsite, prin colaborare între Ministerul Educaţiei, autorităţile locale, inspectorate – soluţiile cele mai potrivite pentru a facilita acelor copii, totuşi, să nu piardă materia şi să nu piardă acele zile”, a adăugat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri