Caută
Close this search box.

Vinerea devine zi liberă! Săptămâna de lucru de patru zile – dar de acasă – noua orientare a sindicatelor și patronatelor

Europa și întreaga lume se pregătesc de trecerea la săptămâna de lucru de 4 zile: se vorbeşte despre reducerea cu o zi a programului de muncă, despre lucratul de acasă fără un program strict, dar şi despre o reîmpărţire a orelor de muncă în 4 zile lucrătoare, a câte zece ore fiecare! Sigur, se va lucra de acasă numai acolo unde se poate (evident că nu în transporturi, sănătate, vânzări de produse alimentare etc), dar se poate in foarte multe domenii, fiți siguri de asta!

Sectoarele auto şi manufacturier din Germania erau deja supuse unor schimbări structurale uriaşe când a lovit pandemia. Uniunea IG Metall consideră că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta acum la prevenirea concedierilor în masă, scrie Deutsche Welle.

Astfel, cel mai mare sindicat din Germania a propus o săptămână de lucru de patru zile înainte de următoarea rundă de negocieri colective care va începe anul viitor.

4 zile pe săptămână, program de lucru într-o firmă din România. Vezi ce au descoperit patronii despre angajaţi

Săptămâna mai scurtă ar fi „răspunsul la schimbările structurale în sectoare precum industria auto“, a declarat preşedintele sindical Jorg Hoffman. „Cu aceasta, locurile de muncă din industrie pot fi păstrate în loc să fie desfiinţate“, a adăugat Hoffman. Industria auto din Germania – unul dintre componentele fundamentale ale economiei ţării – suferă o transformare majoră spre mobilitate electrică.

De asemenea, sectorul a fost lovit de criza financiară produsă de pandemie. IG Metall, care reprezintă muncitori de la producătorii auto majori precum Audi, BMW şi Porsche, este cea mai mare uniune sindicală industrială din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri